Verkeer naar je website

Verkeer naar je website

Je website kan nog zo mooi zijn, maar het belangrijkste is dat je bezoekers aantrekt! Het idee is uiteindelijk dat je klanten aantrekt voor jouw product of dienst en natuurlijk moet je er wel iets aan doen om het aantal bezoekers op je website te verhogen. Er zijn ontzettend veel verschillende bronnen van verkeer naar je website. Dus er is ook niet maar één goede of effectieve manier. Het gaat (zoals zo vaak bij online marketing) om de goede mix van verschillende dingen. Wil je weten welke verkeersbronnen er zoal allemaal zijn en hoe je je eigen websiteverkeer dan kan meten? Lees dan deze blog!

Verschillende soorten verkeer

Direct verkeer

Direct verkeer is al het verkeer wat op je website komt doordat de URL van je website direct in de browser is getypt. Dit zijn dus mensen die de URL van jouw website uit hun hoofd kennen óf bijvoorbeeld hebben ingesteld als bookmark.

Organisch zoekverkeer

De eerste verkeersbron komt vanuit google (of andere zoekmachines). Dit zijn mensen die of gericht (door bijvoorbeeld jouw naam of jouw bedrijfsnaam te gebruiken) of onbewust (door een ander gerelateerd zoekterm te gebruiken) jouw website in Google vinden. Het verbeteren hiervan noemen we zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Social media

Als social wordt alle verkeer geklasseerd wat vanuit social media naar je website komt. Dit is vrij breed en kan natuurlijk op veel verschillende manieren: bijvoorbeeld via een link in een post of in jouw ads campagne. Of iemand klikt door via jouw social media profiel of een link in je stories, et cetera.

Referral

Referral is al het verkeer dat vanuit een andere website naar jouw website zijn doorverwezen. Bijvoorbeeld als jouw website is gelinkt op een andere website, of in een blog.

Email

Dit zijn logischerwijs alle mensen die vanuit een email naar jouw website hebben geklikt. Dit kan een e-mail zijn van jou zelf, bijvoorbeeld een nieuwsbrief, of een nieuwsbrief van iemand anders waarin jouw website is gelinkt.

Hoe kan je verkeer naar je website trekken

SEO

Wellicht kunnen veel van jouw klanten je website nog niet goed vinden, omdat je bij de zoektermen die ze gebruiken niet naar voren komt. Of omdat je geen informatie op je website hebt over de problemen waar ze mee zitten. Je kan met SEO (Search Engine Optimizing) verkeer naar je website vanuit Google optimaliseren. Dat gaat dan niet over één nacht ijs, maar met een langdurige aanpak pagina voor pagina. Als je meer over het verhogen van je verkeer met het gebruik van SEO wil weten, lees dan deze blog.

Facebook

Word lid van Facebook-groepen waar je ideale doelgroep zich bevindt. Beantwoord vragen die binnen jouw expertise vallen en deel je kennis, stel zelf wat vragen, geef inzichten van je werk, en wees relevant, zodat mensen je willen leren kennen. Je kan ook een Facebook groep aanmaken met je eigen community, maar zorg ervoor dat deze groep voor iedereen toegankelijk is, zodat je community kan groeien. In deze groep kun je inhoud van je website delen, zoals blogs en je dagelijkse werk.

Youtube

Video is in opkomst en veel mensen kijken video’s op Youtube. Je kunt dit platform gebruiken om je kennis te delen in tutorials, vlogs en kennisvideo’s. Ook hier kan je SEO toepassen, door ervoor te zorgen dat je de video optimaliseert met tags, een makkelijk vindbare titel en door de juiste trefwoorden toe te voegen in de beschrijving.

En vergeet niet om links toe te voegen naar je website, blog posts, andere Youtube video’s en naar je social media kanalen.

Te gast op andere kanalen

Als je net bent begonnen met je online aanwezigheid en je hebt nog geen publiek of als je je publiek wilt laten groeien, kan het helpen om een partnerschap aan te gaan. Bijvoorbeeld met het schrijven van een gastblog of bijvoorbeeld een gastwebinar. Je kan je kennis delen en nieuwe bezoekers en potentiële klanten aantrekken. Hetzelfde kan je ook aanbieden aan anderen op jouw blog. Zo kunnen zij voor nieuw verkeer zorgen. 

Hoe kan je dat meten?

Om te weten via welke kanalen jouw klanten op jouw website komen, moet je dit natuurlijk wel kunnen meten. Dit kan via Google Analytics. Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel is om jou, de beheerder van de website, een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Erg handig dus om je hier eens in te verdiepen. Als je hier nog meer over wilt weten, kijk eens naar één van onze andere blogs over Google Analytics.

UTM-links

Als je écht goed wil meten hoeveel mensen er op jouw website komen (en misschien zelfs aankopen) na een bepaalde marketingactie, kun je gebruik maken van de zogenaamde UTM-links. Een UTM is een stukje code die vast komt te zitten aan jouw link, waardoor Google Analytics weet waar diegene vandaan is gekomen. Dit kan best interessant zijn als je bijvoorbeeld verschillende campagnes wil draaien of als je specifiek wil weten of jouw social verkeer vanuit Facebook, Instagram of ads komt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.