Social media strategie

Wat te doen als je vastloopt met je social media?

De 5 veelvoorkomende struggles met social en hoe je ze aanpakt!

Jouw social media strategie bepalen en die lijn ook consequent aanhouden is niet altijd makkelijk. Je kan tegen veel dingen aanlopen en het gevoel hebben dat je er niet meer uitkomt of dat jouw inspanningen niets opleveren. Veel hippische ondernemers hebben dezelfde haat-liefdeverhouding met social media als jij. We hebben een aantal veelvoorkomende “social media struggles” voor je opgeschreven en we gaan je vertellen hoe wij deze aanpakken voor onze klanten én onze eigen social media kanalen. 

Nummer 1 struggle: “Ik heb geen inspiratie”

Niet goed weten wat je moet posten?

Deze struggle horen wij écht heel vaak. Je bent hierin dus zeker niet alleen! Het lijkt lastig voor veel hippische ondernemers om te bedenken wát er gepost kan worden. Welke onderwerpen, welke foto’s, welke thema’s? Wij hebben een paar tips voor je!

De eerste stap is om na te denken over content thema’s. Wat wil en kan je eigenlijk schrijven over jouw producten en diensten? Denk aan reviews, klantvragen, weetjes, casussen, kennis. Daarna ga je aan de slag met een contentplanning. Je kan hiervoor een jaarplanning maken met daarin per maand een thema of onderwerp waar je over kan schrijven. Ook specifieke (win)acties kan je hierin kwijt.

Zorg ook dat je op de hoogte bent van trends en actualiteiten. Zo kun je inhaken op de onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep. Deze doelgroep is heel belangrijk, want vaak laten ze op jouw platform weten wat hun interesses zijn en wat voor vragen of problemen ze hebben. Hierop kan je jouw content afstemmen.

Bekijk ook wat je concullega’s doen op social media. Je hoeft niet hetzelfde te doen – sterker nog dat moet je vooral niet doen! Maar je kan daaruit wel inspiratie halen en er je eigen unieke draai aan geven. 

Ten slotte kun je ook gebruikmaken van een inhaakkalender. Een inhaakkalender is een overzicht van alle belangrijke momenten in het jaar, zoals Feestdagen, belangrijke evenementen of andere bijzondere (thema)dagen. Dit kan jou een “houvast” geven in wat je zou kunnen posten op of rondom die dag(en).

Nummer 2 struggle: “Ik heb er te weinig tijd voor”

Hoe kun je het zo efficiënt mogelijk inrichten, zodat het zo min mogelijk tijd kost om je social media te beheren?

Ook dit is een uitdaging die wij vaak horen van hippische ondernemers. Het gebruiken van een contentkalender kan hierbij erg goed helpen. Deze helpt jou namelijk duidelijk overzicht te houden over wat je wanneer wil gaan posten. Hierin kun je ook al vooruit werken, zodat je niet op dagelijkse basis nog hoeft te bedenken wat je online wil gaan gooien die dag.

Een contentkalender kun je heel gemakkelijk zelf maken in een excel bestand, maar hiervoor kun je verschillende tools gebruiken, zoals Kontentino, Hootsuite, Buffer of Later. Met deze tools kun je posts zelfs vooraf inplannen op jouw kalender en worden die automatisch naar Facebook en/of Instagram geëxporteerd, zodat je daar ook geen werk meer aan hebt.

Plan ten slotte vaste momenten in voor jezelf om content te maken. Door in één keer meerdere stukken content te maken, bespaar je op de lange termijn heel veel tijd. Wij noemen dit ook wel content batchen.

Nummer 3 struggle: “Mijn content levert geen resultaat op”

Hoe kan je effectief posten, zodat het ook echt wat oplevert?

Ook dit is een struggle die wij vaak horen. Ondernemers die accounts hebben met heel veel volgers, maar hier eigenlijk nooit een verkoop uit weten te realiseren.

Het is belangrijk dat je weet wie je klanten zijn, wat ze nodig hebben en waar ze zich online bevinden. Deze informatie heb je nodig om relevante content te maken die jouw doelgroep gaat aanspreken en daadwerkelijk iets gaat opleveren.

Creëer niet alleen content die boeit en inspireert, maar soms ook content die gericht is op het stimuleren van aankopen. Denk aan productposts, reviews en acties. Vergeet dan ook niet om een duidelijke Call-to-Action toe te voegen aan je berichten, zoals “Koop nu”, “Ontdek meer” of “Claim jouw korting”. Dit moedigt volgers aan om over te gaan tot actie.

Struggles met social media

Nummer 4 struggle: “Mijn posts en stories worden niet gezien”

Begrijp het algoritme en weet hoe je wél effectief kan posten.

Het algoritme. Het lijkt soms wel alsof er helemaal niemand jouw posts ziet… en dat is heel zuur als je er zoveel tijd in gestopt hebt. Maar er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat jouw content wel gezien wordt.

Zorg ervoor dat je op de juiste tijden post. Je moet hiervoor dus gaan uitzoeken wanneer jouw doelgroep het meest actief is op het platform. Als je dat weet kan je je posts en stories plannen voor deze tijden. Hierdoor vergroot je de kans dat je content gezien wordt door jouw doelgroep.


Gebruik hashtags die passen bij je merk en post en zorg dat deze relevant en populair zijn. Het is ook beter om verschillende typen content te gebruiken, zoals reels of carrousels. Deze afwisseling werkt beter voor het algoritme.

Nog véél meer tips om jouw engagement rate op te krikken, vind je in deze blog.

Nummer 5 struggle: “Ik blokkeer als ik wil schrijven”

Hoe begin je met het schrijven van content?

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar het werkt echt: brainstormen! Begin met het maken van een lijst met ideeën voor berichten. Dit kan helpen om je creatieve brein op gang te helpen! 

Stel jezelf vragen over je doelgroep, je product of dienst, actuele gebeurtenissen, trends en uitdagingen in jouw werkveld. Bijvoorbeeld: Wat zijn de meest gestelde vragen van mijn klanten? Welke problemen kunnen mijn product of dienst oplossen? Hierbij kun je ook gebruik maken van AI gestuurde tools.

Online cursus Social Media Boost

Ben jij helemaal geïnspireerd geraakt door deze blog en wil jij aan de slag met jouw social media? Volg dan nu onze nieuwste online cursus binnen de Equipreneurs Academy: Social Media Boost!

In deze online cursus zit al onze kennis en ervaring verwerkt! We nemen je stap voor stap mee in onze social media strategieën, handige tools en tips. Leer om jouw social media op een professionele en efficiënte manier in te zetten. En hoe je effectief te werk gaat zonder urenlang bezig te zijn! Je hebt in NO-TIME een werkende sociale media strategie staan. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.