Social shop- zo verkoop je op instagram

Met een social shop kan je de producten van je website taggen op Instagram en Facebook en zo direct voor verkopen zorgen.

Verkopen op instagram met een social shop. Hoe gaat dat eigenlijk?

Je hebt het vast weleens gezien op Instagram;

Wanneer je op een foto tikt komt er in plaats van een getagde persoon een getagd product naar voren, zoals bij deze foto op het Instagram account @frontrowdesign.nl

Vanuit deze tag kun je zien welk product het is, en wat de prijs is. Wanneer je op het label tikt word je automatisch doorgestuurd naar een productpagina van de website die gekoppeld is aan de Instagram pagina waar je net nog was.

Dit noem je een social shop.

Deze optie gaat vaak samen met de ‘winkel bekijken’ knop.
Je vindt de knop onder de bio op de Instagram pagina.

Ook op Facebook kan je de producten in jouw winkel laten zien op je homepagina en in posts. Dit kan heel makkelijk door Instagram en Facebook met elkaar te koppelen.

Kan jouw bedrijf deze functie ook goed gebruiken en wil je weten hoe het werkt?

Met deze makkelijke stappenplan van Francis Jansen van Frontrow Design kom je erachter welke stappen je moet nemen om dit ook op de Instagram van jouw bedrijf te krijgen!

Stap 1 – Bouw je social profielen

Zorg dat je een Facebook en Instagram pagina hebt en deze aan elkaar gekoppeld zijn.

Natuurlijk wil je dat deze profielen al een tijdje bestaan en je wat volgers of likes hebt opgebouwd voordat je gaat starten met social selling.

Een profiel met weinig volgers en weinig likes geeft namelijk niet veel vertrouwen om van te kopen. Dus zorg ervoor dat je de eerste 500 likes en followers al binnen hebt op de platformen voordat je de volgende stap neemt.

Natuurlijk moet je profiel ook helemaal ingericht zijn met bedrijfslogo, bio en links naar je website. Dus uiteraard heb je ook een website nodig waarop de producten staan die je wil gaan verkopen.

Meer over hoe je facebook en/of instagram kan gebruiken lees je ook in een eerdere blog artikel van Annika over Facebook of instagram kiezen.

Stap 2 – Maak van je privé Instagram-account een business- account

Als je wil gaan verkopen op instagram is het belangrijk dat je hiervoor een business account op instagram hebt.

Je kan een instagram profiel als privé account of bedrijfsaccount gaan gebruiken en het schakelen tussen de twee is vrij makkelijk.

Je gaat naar je instagram pagina en klikt dan rechts bovenin op de 3 streepjes. Er verschijnt dan een menu met verschillende opties.

Hier ga je naar “account” en klik je dan op “overschakelen naar bedrijfsaccount“. Daarna volg je de stappen die je ook helpen om je Facebookpagina te koppelen aan je nieuwe bedrijfs-instagram-account.

Stap 3 – Configureer de catalogus voor jouw social shop

Facebook heeft een hele handige tool die zich speciaal richt op bedrijfspagina’s. Je vindt hier allerlei handige dingen om je pagina mee te analyseren, adverteren en dus ook om je producten mee te linken op je pagina.

Je komt in de bedrijfsmanager via deze link
https://business.facebook.com/products/catalogs/

Creëer een nieuwe catalogus die op jouw bedrijf van toepassing is. Bijvoorbeeld de webshop ‘Frontrow Design’, waar e-commerce voor wordt geselecteerd. Geef je catalogus een naam en sla het op. 

Stap 4 – Producten toevoegen aan de social shop

Als volgende stap wil je natuurlijk je producten toevoegen. Hiervoor selecteer “Instagram shopping” in de bedrijfsmanager.

Je kan dit op meerdere manieren doen. Afhankelijk van hoeveel producten er in jouw webshop zitten is het wellicht waard om dit via een feed in te laten. Dit is uiteraard iets ingewikkelder.

Gebruik je woocommerce dan zijn hier ook handige plugins of tooltjes voor om je woocommerce producten in een catalogus om te wandelen.

Heb je maar een paar producten dan is het het makkelijkst om dit handmatig te doen. Hiervoor kies je “Handmatig invoeren/add manually“.

Hoe meer producten je hebt, hoe langer je hier natuurlijk mee bezig bent. Het kan daarom best wat tijd vergen om je hele winkel in de Instagram winkel te zetten, maar het is geen moeilijke taak.

Geef je product een naam, foto, beschrijving, prijs en voeg de link naar de website toe. Een beschrijving toevoegen is belangrijk, maar maak deze niet te lang of in hoofdletters, omdat dit een error kan veroorzaken in je catalogus.

Stap 5 – Koppel de social shop aan je Instagram pagina

Nu dat je catalogus is ingericht moet je deze nog koppelen aan je instagram-account. Ga hiervoor weer naar ‘Instagram shopping’ in de Facebook bedrijfsmanager.

Daar staat als het goed is een vinkje bij ‘producten toevoegen’. De stap daaronder is het koppelen van je Instagram aan je zojuist ingevoerde producten. Klik erop en vul je inloggegevens in.

Hierna zie je de status van je Instagram winkel. Staat er ‘in afwachting van goedkeuring’, dan moet je nog even wachten en is je aanvraag nog in behandeling.

Meestal duurt dit een paar dagen voordat het is geactiveerd. Je krijgt hiervan een melding van Instagram. Wanneer er ‘goedgekeurd’ staat is je aanvraag live!

Staat er ‘niet goedgekeurd’, staat achter de melding waarom dit zo is. Pas het aan om het alsnog goedgekeurd te krijgen.

Stap 6 – Maak je social shop definitief

Als laatste stap willen wij nu de social shop definitief maken.

Ga hiervoor naar Instagram > Instellingen > Instagram Shopping instellen.

Omdat je al een catalogus hebt gemaakt komt er een melding dat je Instagram klaar is voor deze functie. Wanneer je deze melding krijgt ga je naar Instellingen > Maker > Shopping. Hier kom je in de productcatalogi.

Je kan hiermee de zojuist gemaakte catalogus in de bedrijfsmanager toevoegen aan je Instagram pagina. Selecteer deze, en je bent live!

Wanneer je het Instagramaccount en de Facebookpagina van je bedrijf hebt gekoppeld, kun je op beide platformen je producten taggen en je winkel inrichten op je pagina. 

Stap 7 – Taggen maar!

Je bent nu klaar om je producten te gaan taggen in je posts.

Ga naar een post (of maak een nieuwe). Klik op ‘producten taggen’ en selecteer het product wat op de foto te zien is.

Vanaf nu heb je je producten getagd op je Instagram. Je (potentiële) klanten zijn op deze manier nóg sneller naar je website te leiden, en je social media is hiermee een stuk professioneler geworden. 

Voor meer visuele uitleg kun je ook deze video op Youtube kijken.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.