Facebook of Instagram – wat kiezen als hippische ondernemer

Social media marketing kan heel erg leuk zijn maar kan ook heel veel tijd kosten. Daarom wordt er vaak voor gekozen om eerst het ene en dan het andere kanaal goed in te zetten. Dat kan ook zeker een goede beslissing zijn, maar kies je als hippische ondernemer dan voor Instagram of Facebook en hoe maak je die keuze? Puur op gevoel of op basis van jouw persoonlijke voorkeur voor een van de twee kanalen? Hoe je dus goed tussen Facebook of Instagram kan kiezen is onderwerp van deze blog.

Om goed tussen Facebook of Instagram te kiezen zou je eigenlijk met twee dingen moeten beginnen:

  1. meer weten over elk kanaal en de verschillende functies
  2. weten hoe je social media wil inzetten

Meer weten over Facebook

Hoe is het kanaal eigenlijk begonnen? Iedereen die de film “the social network” heeft gezien weet hier natuurlijk al het nodige van (voor de rest wel een aanrader om te kijken), maar Facebook is in 2006 opgericht door Mark Zuckerberg. Zuckerberg was toen nog student bij Harvard en heeft samen met huisgenoten een digitale versie gemaakt van de Facebook directories, die bij Amerikaanse universiteiten vaak uitgegeven wordt aan beginnende studenten met een foto en de naam van elke student.

Facebook was in het begin een hot or not site

Eigenlijk werkte de site toen vooral als een “hot or not” site waar mensen elkaar beoordeelden. In het begin was de site alleen gericht op Harvard maar werd snel uitgebreid naar de andere IV league scholen. Vanaf dat moment groeide het bedrijf door – eerst in Amerika en daarna overal ter wereld.

En die groei was behoorlijk; met inmiddels wereldwijd 2,38 biljoen gebruikers die iedere maand actief zijn op Facebook (Maart 2019) heeft het platform meer gebruikers dan de meeste landen inwoners hebben. En de 37,773 werknemers maken het een van de grootste bedrijven ter wereld.

Facebook gebruik door Nederlanders

Lang leek het enorme succes van Facebook niet te stoppen, maar in Nederland (en andere landen) heeft Facebook het de laatste tijd wel wat moeilijk. Door negatief nieuws over data lekken maar ook over het negeren van de privacy rechten van zijn gebruikers, is Facebook veel in het nieuws geweest en groeide het wantrouwen bij gebruikers. Het aantal gebruikers stagneerde sinds 2017, vooral dat van jonge gebruikers. Er was zelfs sprake van vergrijzing van facebook. Maar inmiddels is niet alleen de verschuiving van leeftijd van gebruikers een probleem, maar een algehele daling van gebruikers in Nederland. In 2018 is Facebook ruim een half miljoen gebruikers in Nederland kwijt geraakt. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Newcom Research naar het gebruik van social media .

59% van de Nederlandse bevolking is wel eens op Facebook

Maar nog steeds zijn er in Nederland 10,1 miljoen gebruikers van facebook. Bij een inwonersaantal van 17,3 miljoen volgens het CBS zijn dat dus rond 59% van de Nederlandse bevolking die wel eens op Facebook zitten. Dat is nogal wat. Hierdoor blijft Facebook (na Whatsapp) het grootste social media platform dat bestaat in Nederland. Het grootste deel van de gebruikers is tussen de 25 en 34 jaar oud maar ook de leeftijdsgroep van 44 tot 54 jaar is behoorlijk groot.

Facebook gebruik door paardenmensen

Volgens de hippische monitor uit 2017 had in dat jaar 89% van de ruiters een Facebook account. Natuurlijk gaat het hierbij om een momentopname en kan hier snel verandering in komen. De dominante plek van social media in informatiekanalen voor ruiters in zowel het grote paardensportonderzoek van 2015 van de KNHS als ook in de hippische monitoren van diverse jaren van HAS Den Bosch doet echter vermoeden dat ruiters Facebook net zo enthousiast – misschien zelfs enthousiaster – gebruiken dan het gemiddelde gebruik van Facebook in Nederland.

Meer weten over Instagram

Met het idee om video’s en foto’s met elkaar te kunnen delen, is in 2010 Instagram als iOs app gestart. 2012 volgde een Android versie plus de webapplicatie.  In 2012 had het platform al 30 miljoen gebruikers. Niet veel later werd Instagram opgekocht door Facebook. Hiermee begon een explosieve groei zoals we het ook al bij Facebook hebben gezien. In Januari 2019 zijn rond 1 biljoen gebruikers  per dag actief. Er zijn veel functies zoals de stories of IGTV bij gekomen die ervoor zorgen dat gebruikers gebruik blijven maken van Facebook.

Instagram gebruik Nederland

Waar het gebruik van Facebook tot nu toe het meeste is afgenomen in 2019, is Instagram het succesverhaal van de Facebook coöperatie. Dit platform is van 4,1 naar 4,8 miljoen gebruikers gegroeid, wat neerkomt op een groeipercentage van 20%. 2,7 miljoen Nederlanders gebruiken de Instagram app zelfs dagelijks. Het populairst blijft deze app vooral bij jongeren: 73% van de gebruikers in Nederland zijn tussen 15 en 19 jaar oud. 22% zijn tussen 20 en 39 jaar oud en 22% tussen 40 en 64 jaar oud. Wel is de groei van Instagram te zien in alle leeftijdsgroepen.

Instagram gebruik ruiters

Er zijn geen officiële cijfers bekend over het Instagram gebruik van ruiters. Opvallend is wel dat belangrijke Instagram influencers uit de paardenwereld zoals bijvoorbeeld Britt Dekker (183k volgers)en Esra de Ruiter (65k volgers) van paardenpraatTV (75k volgers) een enorm bereik hebben. Natuurlijk past het thema paard ook heel erg goed bij het delen van foto’s, want niets vinden paardenvrienden leuker dan het bekijken en delen van paardenfoto’s. En de vooral jonge doelgroep vind het enorm leuk om de verhalen van andere paardenmeisjes te volgen. Zo is Penny met 55.000 volgers ook een van de grote paardenaccounts op Instagram en zijn de penny vloggers Fenna (account hoefwijzer met 74k volgers) en Feline (account Feline Fauve met 48k volgers) inmiddels fulltime bezig als influencer.

Meer weten over de functies
van Facebook of Instagram

Als je tussen Facebook of Instagram wil kiezen is het belangrijk om de verschillen maar ook de gemeenschappen van beide kanalen te kennen.

4 gemeenschappen van Facebook of Instagram

Er zijn 4 belangrijke gemeenschappen tussen Facebook en Instagram.

1. Zakelijke functies

Op allebei platformen kan je een privé of zakelijk account aanmaken. Ook heb je bij Facebook een privé account nodig om een bedrijfspagina aan te kunnen maken. De functies van de twee soorten accounts verschillen wel van elkaar omdat er op Facebook meer mogelijk is; vooral qua instellingen op de achtergrond en qua inzage in de statistieken.

2. Hoofdoel is interactie

Beide platformen zijn gericht op interactie. De hoeveelheid interactie bepaalt het bereik van een bericht of post. Bij beide platformen is het dus heel belangrijk om met jouw content jouw klanten te bereiken én te raken. Zodra je berichten interactie op roepen zoals likes of comments dan zie je een verhoogt bereik van de kanalen.

3. Video en story’s

Zowel Facebook als Instagram hebben een functie voor een live uitzending en een voorkeur voor video omdat allebei willen groeien in het bereiken van mensen met video. Verder is bij beide platformen een story functie geïntegreerd waarmee video’s gedurende 24 uur aan volgers getoond worden.

4. Advertenties

Beide platformen bieden verschillende opties om te adverteren, die per platform wel iets anders zijn. Alle advertenties worden via de Facebook Ad Manager ingesteld wat daardoor een echt belangrijk programma is die ook gekoppeld wordt aan je facebook profiel. Hier ga ik in een andere blogpost nog verder op in.

Functies van Facebook

Over de jaren zijn de functies en mogelijkheden voor bedrijven op Facebook enorm ontwikkelt en gegroeid. Zo kunnen bijvoorbeeld berichten alleen aan een bepaald type volgers getoond worden, advertenties geschakeld worden, evenementen ingericht worden en zelfs producten worden verkocht en promotie acties voor een bepaalde tijd worden ingezet. Verder zijn er uitgebreide statistieken beschikbaar en ook mogelijkheden om posts in te plannen. Ik zal later nog even ingaan op de specifieke verschillen tussen de twee platformen en nog een blog post schrijven over de functies van Facebook bedrijfspagina’s.

Functies van Instagram

Op Instagram zijn in principe alle profielen hetzelfde. Wel komen er een aantal extra functies bij als men van een persoonlijk account naar een professioneel account overschakelt. Het gebruik van Instagram is vooral gericht op het delen van foto’s en video’s en heeft hierop gerichte functionaliteiten. Delen van een bericht kan alleen via een andere app en linken naar een website in een post is niet mogelijk. Door de interactieve story’s en veel verschillende opties op de stories zoals polls, vragen stellen, aftellen,… is Instagram wel een geschikt platform om in gesprek te komen met je klanten. In een andere blogpost ga ik de functionaliteiten van Instagram verder toelichten. 

4 verschillen tussen Facebook of Instagram

Er zijn 4 belangrijke verschillen die je helpen om tussen Facebook of Instagram te kiezen.

1. Interesse vs. vrienden

Op Instagram volgen mensen vaker hun passies en interesses en volgen daardoor ook mensen die ze niet kennen of nog nooit hebben gezien in het echte leven. Ze verwachten vooral inspiratie rondom een bepaald onderwerp en volgen hiervoor ook graag merken of bedrijven. Facebook draait wat meer rondom connecties met mensen die elkaar kennen en ook al een keer hebben gezien in het echte leven. Natuurlijk zijn er ook groepen die rondom een bepaald interessegebied of -onderwerp draaien maar de interactie met anderen werkt op een andere manier.

2. Tekst vs. Beeld

Facebook is wat meer gericht op het lezen en delen van tekst en maakt het heel makkelijk om links en berichten van anderen te delen. Hiermee kan je vooral mensen naar jouw website sturen maar is het ook makkelijker om goede content voor jouw pagina te vinden omdat je ook berichten van anderen kan delen. Verder kan het jouw bereik enorm helpen als andere mensen jouw berichten gaan delen. Instagram draait veel meer om het delen en bekijken van beeldmateriaal en heeft daarom andere functies. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om te linken naar een website of andere content omdat links niet geïntegreerd kunnen worden. Verder kan je ook niet heel makkelijk berichten van anderen delen (hiervoor is weer een andere app nodig) of kunnen anderen ook niet makkelijk jouw berichten delen.

3. Gevonden worden

Op Instagram kan je door de hashtags sneller gevonden worden omdat ze werken als een soort keywords. Jouw account kan dan voorgesteld worden aan mensen die het misschien interessant vinden, ook als ze jou nog helemaal niet kennen. Op Facebook kan je makkelijk jouw privéprofiel inzetten om gevonden te worden en al je vrienden uitnodigen om jouw pagina te liken en te delen.

4. Community vs. Inspiratie

Op Facebook is het mogelijk om door groepen verschillende mensen met elkaar in contact te brengen een community te faciliteren. Op Instagram bestaat deze functie niet en is het niet mogelijk om een community op te richten en deze in te zetten omdat het vooral veel meer om inspiratie draait.

Weten hoe je social media wilt gebruiken

In een goed marketingplan is ook vastgelegd wat jouw social media strategie gaat worden en met welk doel je social media gaat inzetten. Wil je vooral naamsbekendheid verhogen of wil je de bezoekerscijfers van je website boosten? Afhankelijk van wat je doel is, sluit of het ene of het andere kanaal daar het beste bij aan. Als je bijvoorbeeld mensen naar je website wilt halen, dan is het makkelijker om dat via Facebook te doen omdat je daar makkelijker in door kan linken. Wil je vooral dat mensen jouw producten een keer gezien hebben en jouw merk herkennen dan zou je dus weer voor Instagram kiezen. Hoe je een social media- en marketingplan schrijft, leg ik binnenkort uit.

Op welk kanaal is mijn ideale klant actief?

Een eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is ‘hoeveel van mijn ideale klanten zijn op welk platform actief?’ Hiervoor moet je dus weten wie jouw doelgroep is en hoe deze mensen zich online bewegen. Waar zijn ze naar op zoek en hoe gebruiken ze social media? Een doelgroep analyse of persona van jouw ideale klant kunnen je hierbij enorm waardevolle inzichten geven. Hierover komt binnenkort ook nog een blog. Van de paardenmensen zijn er zeer waarschijnlijk genoeg van jouw doelgroep aanwezig op beide kanalen. Als je bedrijven of ondernemers wilt bereiken ben je misschien op Facebook succesvoller en als je vooral naamsbekendheid onder jongere klanten wilt krijgen of jouw producten met mooie foto’s wilt laten zien, zou juist Instagram weer heel succesvol kunnen zijn.

Moet ik altijd kiezen?

Als je het echt niet weet, dan moet je misschien helemaal niet tussen Facebook of Instagram kiezen en is uitproberen en kijken de meest geschikte oplossing voor je. Bedenk je wel altijd dat, ondanks de handige tools die het beheren van zowel Facebook als ook Instagram vrij makkelijk maakt, elk kanaal een eigen strategie en ook andere content nodig heeft. Hiervoor kan het vooral in het begin te veel werk zijn om beide kanalen dezelfde aandacht te geven. Ook moet je vooraf bedenken dat je de keuze op iets wil baseren en dat je hiermee rekening moet houden bij het inrichten van de kanalen.

Graag help ik je met deze uitdaging en hoe je de twee optimaal kan oprichten en inzetten om meer bereik en daarmee ook meer klanten te krijgen. I make you click.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.