Google Analytics – Grip op je analytics krijgen

Ik merk dat nog veel hippische ondernemers het lastig vinden om echt grip te krijgen op hun analytics cijfers. Vaak krijg ik als reactie “Ja dat heb ik wel, maar daar kijk ik nooit in”. Toch is Google Analytics wel echt een tool die veel waarde kan geven aan je website.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Erg handig dus om je hier eens in te verdiepen. 

In één van mijn vorige blogs gaf ik al 5 inzichten over Google Analytics voor hippische ondernemers. Ben je vergeten wat dit was? Kijk dan nog snel even naar mijn blog hierover. Hierin geef ik je echt handvatten om snel naar 5 dingen te kijken en deze standaard te checken. Erg handig als je van het checken van Google Analytics een gewoonte wil maken.

Google Tag Manager

Mijn tip is dat je Google Analytics het beste kan installeren via Google Tag Manager. Dat is vaak zuiverder dan via een andere tool of als het direct in je website te zetten. Verder laat de installatie op deze manier je later makkelijk de metingen uitbreiden met gebeurtenissen (op bijvoorbeeld scrollen of een klik op een button). En als we dan toch bezig zijn met Google tools, installeer dan ook nog even Google Search Console. Dit geeft je meer inzichten in je prestaties in de zoekmachine. Dit zijn echt drie standaard tools die je graag goed ingericht wil hebben en die de basis van je metingen gaan vormen. Vind je het lastig om deze zelf in te richten, neem contact met mij op of hou mijn kennisblog in de gaten voor een basis uitleg van de installatie van deze tools die ik binnenkort ga delen.

Vernieuwingen voor Google Analytics

Zoals vermeld in één van mijn eerdere blogs komt er een hele nieuwe versie van Google Analytics die de metrics behoorlijk overhoop gaat gooien. De Google Analytics 4 (GA4) is meer dan een update, maar maakt van het oude Google Analytics echt een event-driven datamodel. Hierdoor verdwijnen oude statistieken, zoals bounce rate, en wordt het makkelijker om cross-platform te meten. Het betekend in simpele woorden dat Google het verkeer op websites anders gaat meten. Namelijk minder in pageviews, maar meer in events. Daarmee wordt volgens mij ook het meten van scrollen veel makkelijker.

Het zou zeker wat tijd nodig hebben om de nieuwe versie te leren kennen en hier dezelfde inzichten uit te halen. Ik ga mij er uiteraard in verdiepen en hou je goed op de hoogte. Wil je nu alvast meer weten? In dit artikel van Frankwatching vertellen ze er meer over. Erg handig om nu al te weten, zodat je straks niet voor verrassingen staat als de oude versie van Google Analytics niet meer toegankelijk is. Maar nog geen reden voor paniek ik verwacht dat dit nog een jaar of zo gaat duren.

Heb je de oude versie van Google Analytics nog niet bekeken? Laat je dan vooral niet druk maken over deze nieuwe versie en alle wijzigingen. Het duurt namelijk nog even voordat deze versie de nieuwe standaard wordt en veel van de uitleg die je op internet vindt is nog op de oude versie gericht. Als je echt goed wil beginnen, dan richt je via Google Tag Manager meteen beide versies goed in. Zo ben je gewoon klaar voor de toekomst.

Waar moet ik beginnen?

Weet je niet zo goed waar je nou moet beginnen? Of heb je behoefte dat iemand even met je mee kijkt en de opmerkelijke dingen uit je google analytics haalt? Dat kan. Ik bied een website check aan, waarbij je ook kan kiezen om mij ook naar je Google Analytics te laten kijken. Binnenkort komt er ook een eigen google analytics check bij, waarin ik alleen dingen uit je statistieken haal en je direct punten geef waarmee je aan de slag kan gaan. In een kort gesprek gaan wij dan samen door je analytics heen kijken – echt super leerzaam.  Ik laat je uiteraard weten als dit op de website staat. Heb je interesse, kan je nu al contact opnemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.