De kracht van Pinterest

De kracht van Pinterest voor jouw online marketing

Misschien open je deze blog ietwat in verwarring. “De kracht van Pinterest?” “Je bedoelt dat online prikbord met al die interieur foto’s?” “Wat kan dat voor mijn online marketing, als hippisch ondernemer, doen dan?”

Of je nu een webshop hebt, je bent instructeur, hoefsmid of paardenfysiotherapeut: er is één overeenkomst. In (bijna) alle gevallen wil je je doelgroep bereiken om een verkoop te genereren. Dit doe je waarschijnlijk al via de meer bekende kanalen, zoals je website & social media. En ik geef toe: Pinterest is een platform waarover je niet zoveel hoort.

Maar… Pinterest trekt maandelijks meer dan 300 miljoen gebruikers. De helft (55%) verricht aankopen via het social media-platform en 84% leert zelfs nieuwe producten of diensten kennen via de site. Pinterest was ook één van de grootste verrassingen in het social media onderzoek over 2021. Zo bleek dat veel gebruikers dit platform zelfs dagelijks gebruiken! Had jij dat verwacht? Met deze cijfers in je achterhoofd is het dus zeker de moeite waard om Pinterest een kans te geven.

 “Pinterest is één van de opvallende platformen als we kijken naar het aantal gebruikers. Veel gebruikers bezoeken dit platform zelfs dagelijks!”Nationale Social Media Onderzoek, 2021


Pinterest alleen interessant voor webshops?

Misschien denk je bij Pinterest al snel aan de verkoop van producten. En dat is logisch. Pinterest is ook een soort van zoekmachine voor (nieuwe) aankopen en het opdoen van inspiratie hiervoor. Maar.. Pinterest is echt niet alleen interessant voor webshop-eigenaren om hun producten te verkopen.

Zo kwam ik een hoefspecialist tegen op Pinterest, staan er honderden ideeën voor paddock paradises en inspiratie voor paardenstallen op en hebben al best veel paardenfotografen hun weg naar Pinterest gevonden. Het is namelijk vooral een mooi platform om meer verkeer naar je website te genereren en meer naamsbekendheid te krijgen.

Pinterest als visuele zoekmachine

Pinterest is eigenlijk een visuele zoekmachine, waarop je van alles kunt vinden en delen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zoekwoorden zijn de kern!

Via Pinterest kun je met inspirerende content jouw doelgroep aanspreken. Aan iedere afbeelding kun je een verwijzing naar een pagina op je website hangen. Op deze manier kun je Pinterest dus gebruiken om meer bezoekers naar je website te krijgen. Het is zelfs zo dat door Pinterest hoger in de zoekresultaten van Google kunt belanden!
En natuurlijk kun je het dus gebruiken om meer naamsbekendheid te krijgen.

Een mooi voorbeeld wat ik bijvoorbeeld laatst hoorde was dat van een startend hoveniersbedrijf wat via Pinterest ontzettend veel klanten naar hun website toe had kunnen trekken door aansprekende foto’s op Pinterest te plaatsen van de tuinen die zij hadden ontworpen en gemaakt. Ook zij hadden misschien niet per se direct aan Pinterest gedacht om te gebruiken als social media kanaal, maar het heeft ze wel degelijk nieuwe klanten opgeleverd!


Hoe werkt Pinterest dan?

Binnen Pinterest post je je content in een zogenaamde “pin”. Pins kunnen afbeeldingen, video’s en producten, sfeerbeelden of beelden van praktische toepassingen, infographics of stappenplannen zijn. Als je klikt op een pin, kom je op de oorspronkelijke website en kun je dus bekijken waar je het product of de dienst kunt kopen. Er zijn ook pins die verwijzen naar blogs en andere handige content op je website.

En net als bij andere social media platformen, is het ook bij Pinterest handig dat je een zakelijk bedrijfsaccount aanmaakt en je website hieraan koppelt. Zo schreef ik al eens eerder een blog over de Facebook Business Manager, onmisbaar als je zakelijk bezig gaat met social media.

Het is ook handig om via het Pinterest zakelijke bedrijfsaccount je andere social media kanalen te koppelen, zoals Instagram. Ook zijn er op Pinterest mogelijkheden tot adverteren, en tot het inplannen van je “pins”.

Ontdek wat Pinterest kan betekenen voor jouw online marketing

Ben je geïnspireerd geraakt? Misschien is het leuk om gewoon eens te gaan kijken in Pinterest! Zoek op specifieke zoekwoorden die passen bij jouw product, dienst, bedrijf of doelgroep. Kijk wat er naar voren komt! Laat je inspireren. En wie weet past dit platform wel heel goed bij jouw product en bedrijf. Ontdek zelf wat Pinterest kan bijdragen aan jouw online marketing strategie.

Nog wel een belangrijke waarschuwing: heb je op dit moment al je handen vol om Facebook & Instagram van content te verzien en dit regelmatig bij te houden? Begin dan vooral niet aan nog een kanaal. Toets van te voren heel goed wat het inzetten van Pinterest van je vraagt en of hier kansen voor je liggen.

Tips nodig voor je huidige social media kanalen? Deze vind je in een van onze eerder blogs over social media.
Al goede ervaringen met Pinterest? Ik vind het altijd heel leuk om succesverhalen te horen!Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.