Als hoefsmid heb je geen website nodig?!

“Als hoefsmid heb je geen online marketing nodig want je werk spreekt voor zich”

Deze zin zei één van de studenten van het Zone College in Zwolle waar ik afgelopen week les gaf.

De MBO studenten van onder andere de opleidingen  “Paardenhouderij” en “Hoefsmid” zouden in 2 uur bijgepraat worden over de basis van online marketing. Helemaal enthousiast ging ik starten met mijn verhaal maar al snel was duidelijk dat de studenten hier veel minder het nut van inzagen dan dat ik had verwacht.

Alleen mond-tot-mond reclame is belangrijk

“Het gaat toch allemaal met mond-tot-mond in de paardenwereld” zei iemand. Ik begrijp natuurlijk dat inderdaad veel in de paardenwereld gebeurt doordat mensen veel met elkaar praten en elkaar aanraden waar ze naartoe moeten gaan voor bepaalde diensten maar ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat online marketing hier ook een grote rol in zou hebben.

Je wil toch checken of het advies dat je van iemand hebt ontvangen het goede advies is en kijken of de persoon de relevante opleidingen heeft en hoe lang diegene dit al doet. Verder wil je een gevoel krijgen bij wie de persoon is die dan je paard komt bekappen of beslaan of nog andere diensten rondom het paard komt verzorgen.

En toch stond ik in een leslokaal met rond 30 jonge mensen die allemaal niet echt overtuigd waren dat je nu als hoefsmid echt online marketing moest inzetten. “Hoe kom je dan aan klanten?” – vooral doordat mensen je aanbevelen dus. Maar als je werk voor zich spreekt, moeten mensen dan niet ook in staat worden gesteld om de kwaliteit van dit werk te kunnen beoordelen?

“Het gaat toch allemaal met mond-tot-mond reclame in de paardenwereld”

Wat denken anderen hierover?

Dit thema liet mij eigenlijk niet echt los, dus ik dacht: ‘ik start wel een discussie op facebook’. Eerst met de voorzichtige vraag wat mensen van de uitspraak van de student vonden. De inzichten verbaasden mij;  er was echt veel minder aandacht voor online marketing dan ik dacht. 

Dus ik deed er nog even een poll achteraan op zowel facebook als instagram. De vraag luidde “Maak jij gebruik van online middelen om een hoefsmid te vinden of de vakkennis te beoordelen?” – wat denk je zelf dat eruit kwam? 

70% gebruikt bij het kiezen van een hoefsmid GEEN online marketing. En het lijkt erop dat het bij andere professionals in de hippische wereld niet heel erg anders eruit ziet. 

70% gebruikt bij het kiezen van een hoefsmid GEEN online marketing.

Waarom is het zo weinig?

Waarom is dat zo dat wij in de paardenwereld het oordeel van een ander zoveel vertrouwen dat wij zelf helemaal niet verder op zoek  gaan naar online informatie? Ik heb een paar mogelijke antwoorden hiervoor: 

Reden 1: We geloven niet dat wij iets kunnen vinden online

De hippische wereld loopt best wel achter wat het hebben van websites en het gebruiken van online media betreft. Het kan dus dat wij helemaal niet verwachten dat wij de hoefsmid, die net is aanbevolen door iemand anders online terug kunnen vinden of dat wij online nog meer informatie kunnen vinden.

Reden 2: We gaan ervan uit dat je online alleen nog meer meningen vindt

Bokt is natuurlijk heel erg populair in de hippische wereld. Misschien hebben wij geen behoefte om naar andere meningen te kijken omdat het gewoon te veel input is en omdat de meningen vaak zo ver uit elkaar lopen dat het onze keuze alleen nog moeilijker maakt.

Reden 3: Wij hebben heel veel vertrouwen in anderen die wij spreken

De eerste stap in de keuze voor een hippische professional is vaak het vragen aan anderen: de instructeur, de stal eigenaar, andere paardeneigenaren of zelfs andere therapeuten worden gebruikt als informatiebron en wij hechten heel veel waarde aan hun beoordeling over de kennis en kunde van een hoefsmid (of een andere soort professional).

Reden 4: Wij weten niet waar wij op moeten letten

Beoordelen van een hoefsmid maar ook van een zadelmaker, therapeut, bitfitter,…. is best moeilijk want waar moet je dan naar kijken? Is opleiding de belangrijkste factor of juist ervaring of het soort werk dat iemand doet? Het beoordelen van iemand die je nodig hebt en die idealiter van de zaak meer verstand heeft dan jezelf is erg moeilijk.

Is dat voor iedereen zo?

Maar natuurlijk is er ook nuance in de antwoorden die ik heb gekregen. Ik probeerde een beetje door te vragen bij mensen en naar mijn mening waren er drie verschillende typen personen bij het kiezen van een hoefsmid. Het interessante is dat leeftijd hier weinig verschil lijkt te maken.

Type 1: Pure word-of-mouth

Het eerste type personen gaat alleen op het oordeel van iemand anders af. Hij/zij krijgt het telefoonnummer van de hoefsmid van deze persoon en gaat direct bellen en een afspraak maken. Er komt geen enkel online middel bij van pas. 

Type 2: Mixed methods

Dit type begint op zich op dezelfde manier als type 1. Maar in plaats van direct een afspraak te maken, verzamelt dit type meestal 1 of 2 potentiële kandidaten en gaat deze dan wel even op internet opzoeken en op basis daarvan vervolgens een keuze maken.

Type 3: Pure online

Dit is waarschijnlijk het type  dat je het minste ziet- door dit type wordt alleen online gekeken naar een hoefsmid en een keuze gemaakt baserend op wat op het internet hierover te vinden is.


Betekent dit nu dat ik geen website nodig heb?

Dat zou je dus kunnen denken als toch 70% zegt dat ze sowieso geen internet gebruiken bij het kiezen van een hoefsmid. Is het dan überhaupt nog van toegevoegde waarde om dit in te zetten als hoefsmid?

Ik geloof van wel, want ook mond-tot-mond reclame hoeft niet altijd alleen offline te gebeuren. Misschien heb je als hoefsmid wel voldoende klanten maar niet de juiste klanten en zou je hier dus mee aan de slag willen. Misschien ben je ook nog maar net begonnen en is het vinden van klanten via mond-tot-mond zo makkelijk nog niet. Misschien is er ook een kans dat je ooit gaat verplaatsen of dat een groot deel van je huidige klanten stopt of hun paarden verkoopt. Er kunnen veel redenen zijn om hier toch mee aan de slag te gaan.

Verder is er ook geen garantie dat in de komende jaren deze situatie niet zou veranderen en, daardoor dat de redenen om niet online te zoeken wat minder worden, meer mensen ook online gaan zoeken.

Daarnaast wil je ook in de gaten houden wat je concullega’s gaan doen want bij fysio therapeuten, zadelmakers, bit fitters en andere paarden professionals kunnen wij zien dat de inzet van online marketing in de laatste jaren enorm is toegenomen. 

Waarom gaan wij zo makkelijk op het oordeel van iemand anders af?

Ik denk dat een belangrijke vraag die wij ons moeten stellen is: Waarom gaan wij zo makkelijk op het oordeel van iemand anders af? Wat maakt het dat wij deze mensen zo volledig vertrouwen? Natuurlijk kan je als paardeneigenaar geen specialist op elk gebied zijn, maar je vooraf even verdiepen in de voorkennis, ervaring en ook opleiding van iemand die je aan je paard laat kan zeker geen kwaad.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.