Waarom online marketing?

Waarom zou je als bedrijf eigenlijk moeten investeren in online marketing? De antwoord ligt in hoe ons leven in de laatste jaren is verandert en wat dit met zowel de klanten doet als ook de mogelijkheden van marketing.

De integratie van online media ins ons dagelijks leven is zo intens dat wij het af en toe helemaal niet meer door hebben of wij online zijn of niet. Op de vraag “hoe vaak ben jij online?” wisten mijn studenten bij de Hogeschool vaak geen antwoord: wanneer ben je nu niet online?! De generatie die met de makkelijke toegang tot internet is opgegroeid vind dit de normaalste zaak van de wereld.

De nieuwe generatie

Een leuk voorbeeld uit een gesprek van verschillende generaties kwam ik laatst tegen. Het ging over een moment in het buitenland waar je in een restaurant zit dat bekend is voor hun uitstekende hummer maar je durft het niet te bestellen omdat je niet zeker weet hoe je het moet eten. De oudere generatie heeft of de keuze gemaakt om het dan maar niet te bestellen of wacht met bestellen om andere te observeren of gaat uiteindelijk toch toegeven aan de ontbrekende kennis en de bedienster vragen hoe het moet. Mijn jonge neef van 12 ziet het probleem helemaal niet “ga je toch gewoon googelen hoe het moet?!”.

Je gaat toch gewoon googelen hoe het moet

Dit laat zien hoe ons gedrag door te integratie van online media in de basis verandert. Vroeger vroeg je iemand naar de weg als je ergens onbekend was, nu gebruik je jouw smartphone- er is toch overall WiFi of mobile data beschikbaar. Het is voor ons normaal geworden dat wij toegang tot internet hebben, veel apps op de telefoon werken alleen als ze connectie met het internet kunnen maken. Onvoorstelbaar dat het internet eigenlijk pas in 1984 is gestart en dat er toen nog maar slechts 103 websites waren. Inmiddels zitten wij op meer dan 1.1 biljoen en het aantal groeit per seconde (internetlivestats.com). Hier kan je indrukwekkend zelf zien hoe het aantal websites toeneemt.

Je moet met jouw klanten blijven veranderen

Omdat online media zo geïntegreerd zijn in ons leven is het alleen maar logisch dat het ook beïnvloed hoe bedrijven zich zelf in de markt zetten en promoten. Marketing is namelijk al in 1969 door Kolter gedefinieerd als de functie waarmee organisaties constant in contact blijft met hun klanten, de behoeftes van de klanten proberen te begrijpen en voor deze behoeftes producten te ontwikkelen (Kotler & Levz, 1969). Marketing draait dus om het in contact zijn met klanten. En als de kanalen en media die ons klanten gebruiken veranderen dan moet ook ons communicatie veranderen naar deze kanalen. Want als een bedrijf niet meer aansluit bij hun klanten dan is de kracht van het bedrijf verloren gegaan.

De kracht van online marketing

De inzet van digitale media in de interactie met klanten heeft enorme voordelen voor bedrijven gecreëerd. Maar zoals altijd in het leven komen deze ook met wat bedreigingen. In ons blog proberen wij op een paar essentiële onderdelen van het de online marketing wereld in te gaan.

Online Marketing heeft twee fundamentele krachten: segmentatie en meetbaarheid!

In de digitale wereld worden veel dingen van de klanten gemeten, daardoor is het mogelijk het publiek te segmenteren en dat zelfs op heel specifieke factoren zoals momentele locatie of interacties met het merk in de afgelopen tijd. Dit geeft de mogelijkheid- maar ook de noodzaak- om berichten te personaliseren op kleine groepen van klanten. Ook de tweede kracht heeft met meten te maken, want bijna alles online is meetbaar- iedere minuut en iedere klik van een klant kan geteld worden. Daardoor worden campagnes volledig meetbaar en kunnen verschillende kanalen goed vergeleken worden en zo bepaald worden waar het budget het beste is besteed.

Dus zowel het gedrag van mensen in het gebruik van media als ook de mogelijkheden voor media kanalen zijn verandert in de laatste jaren. Dit heeft als gevolg dat de aandacht van mensen enorm verspreid is over alle verschillende media kanalen. Social media networks, emails, web tools, mobiele telefoons en vele andere dingen versnipperend ons aandacht. Met zo veel keuze en zo weinig tijd, ons klanten zijn experts geworden in het ignoreren van marketing berichten.

De uitdaging van online marketing

De uitdaging online is daarom goede ideeën te hebben en hiermee een kleine niche groep te raken die obsedeert zijn met jouw bedrijf en daardoor gewild zijn om hun aandacht hieraan te besteden. Deze fans gaan het dan verder vertellen aan hun vrienden en zo wordt het bericht dan verspreid over de doorverbonden netwerken. In een wereld waar de meeste mensen hard werken om marketing berichten te negeren is het namelijk effectiever om met diegenen te communiceren die wel luisteren.

En een heel belangrijk marketing kanaal zou daarom ook niet vergeten worden: dat zijn de klanten zelfs. Want nog een hele essentiële verandering heeft online media mogelijk gemaakt en dat is dat iedere klant een uitgever is geworden en de kracht en mogelijkheid heeft om (eigen) ideeën te verspreiden, te delen, te commenteren of te linken om zo ook een stuk van zich zelf of van wie hij/zij graag wil zijn te laten zien. Daardoor wordt het individu een kanaal van informatie, ideeën en nieuws met veel invloed.

Een belangrijk media kanaal van de huidige tijd zijn de klanten zelf!

Als je de uitdagingen en kansen van het online vlak zo bekijkt, dan is het niet verbazend dat de eerste stappen naar online het best met een strategie en goed overwogen genomen kunnen worden. Want natuurlijk wil je als bedrijf niet dat je investering gewoon niks oplevert en door de klanten negeert wordt in de enorme clutter van informatie online. Graag help ik met de uitdaging en adviseer je bij de eerste stappen. Neem nu contact met mij op.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.