Marktverschillen in Nederland en Duitsland – en hoe je de Duitse markt kunt veroveren

Als Nederlands bedrijf in de paardensector is het verkennen van nieuwe markten een logische stap om te groeien en uit te breiden. Duitsland, met zijn grote paardensector, is een voor de hand liggende keuze. Echter weten we uit ervaring dat “gewoon verkopen in Duitsland” dan meestal toch niet zo gemakkelijk is. Niet alleen de verschillen in paardenhouderij, maar ook cultuurverschillen maken het noodzakelijk om een heel andere marketingstrategie te volgen dan je in Nederland zou doen. Als je in de toekomst de Duitse markt wilt veroveren, lees dan snel verder. We hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

De diepte in – Hoe zit de Duitse markt in elkaar?

We hebben een handvol klanten die ook actief zijn op de Duitse markt. Vaak wordt aangenomen dat positionering in het buurland een snelle en eenvoudige zaak is. Maar helaas is dit verre van het geval, want de marketingstrategie kan niet zomaar 1:1 worden vertaald en worden toegepast in Duitsland om de volgende redenen:

Duitsland is veel minder digitaal!

Terwijl mensen in Nederland bijna uitsluitend met hun smartphone betalen, hebben Duitsers nog maar net de pinpas ontdekt (en dan lang niet overal!). Dit wordt uiteindelijk niet alleen weerspiegeld in de betalingssystemen, die je voor Duitsland moet aanbieden (kopen op rekening, PayPal, Klarna), maar ook in de plaatsen waar (potentiële) klanten te vinden zijn. 

Wat de boer niet kent, eet hij niet

is een spreekwoord dat veel wordt gebruikt in Duitsland. Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om nieuwe technologieën en producten. Vooral als ze er alleen online kennis over hebben opgedaan. In Duitsland is dus het opbouwen van persoonlijke relaties van groot belang. Dit betekent dat het investeren in face-to-face contacten via beurzen, evenementen en lokale netwerken essentieel is. 

Zorg dat je ter plaatse bent

Naast het bezoeken van beurzen en evenementen kan het enorm helpen om je voet tussen de deur te krijgen bij een van de grote retailers zoals Raiffeisen, Krämer en Loesdau maar ook kleinere, onafhankelijke winkels. Dit vereist echter vertegenwoordigers die de winkels bezoeken en relaties opbouwen. “In-store marketing” is nog steeds belangrijk in Duitsland. Denk aan posters, flyers, voorgondels, advertenties in de catalogus en exclusieve aanbiedingen in de winkel. Een schriftelijke mailing naar klanten (en dan bedoelen we niet e-mail) is ook nog gebruikelijk in Duitsland en kan zeer effectief zijn!

Het kan altijd nog beter

Duitsers zijn ongelooflijk goed in het communiceren van wat niet naar hun zin is. Je kunt ervan uitgaan dat positieve feedback veel minder vaak jouw kant op komt dan kritiek. Daarom is het extra belangrijk om een goede klantenservice en aftersalesondersteuning te hebben, die vragen snel en professioneel beantwoordt.  Het bieden van een uitstekende service zal niet alleen leiden tot tevreden klanten, maar ook tot positieve mond-tot-mondreclame en herhaalde aankopen.

“Sorry, ik spreek geen Engels”

Hoewel veel Duitsers Engels spreken, blijft de voorkeurstaal zelfs bij de jongere generaties Duits. Wil je in Duitsland een breed publiek bereiken en het vertrouwen van je potentiële klanten winnen, is van alleen maar een internationale of een meertalige account dus af te raden. 

En wat doe je online?

Hoewel Duitsland veel minder digitaal is, zitten ze natuurlijk niet vast in het Stenen Tijdperk en is online adverteren enorm belangrijk. We mogen echter niet vergeten dat Duitsland een enorme markt is met veel sterke concurrenten. Om met hen te kunnen concurreren, heb je waarschijnlijk ook een hoger campagnebudget nodig dan je gewend bent. Daarnaast hebben Duitsers meer contactmomenten (online & offline) nodig voordat ze een nieuw product testen. Laat je dus niet ontmoedigen als het tot zes maanden kan duren voordat je winstgevende advertenties hebt. Een tip die we onlangs zelf kregen: Het hebben van een apart advertentieaccount kan het voor het algoritme makkelijker maken om advertenties aan het juiste publiek te serveren. 

Wil je meer weten? Trek dan vooral bij ons aan de bel! Wij staan klaar om je te ondersteunen bij jouw internationale groeistrategieën. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.