Hoe bouw je een duurzame klantrelatie op?

Je klanten zijn natuurlijk enorm belangrijk voor je bedrijf. Eigenlijk zijn zij het gene wat jouw bedrijf überhaupt een bedrijf maakt. Want had je geen klanten, dan had je geen inkomen en had je eigenlijk ook geen bedrijf. Koester je klanten dus! 

Eigenlijk is het dan heel gek dat wij ons met online marketing heel vaak richten op het aantrekken van nieuwe klanten en er veel minder energie wordt gestoken in het behouden van de klanten die je nu hebt en het bouwen van goede relaties met deze klanten. Daarom in deze blog een aantal tips hoe je dat wel kan doen.

1. Een verjaardagscampagne opzetten

Hiermee bedoel ik dus geen campagne als jij jarig bent, maar juist een campagne voor als je klanten jarig zijn. Als je de verjaardag van klanten onthoud, kan dit namelijk erg goed werken voor de klantenbinding. Nu denk je misschien, ja maar zo een mail voor mijn verjaardag krijg ik van elke webshop en daar is onze relatie echt niet beter van geworden. Nee dat klopt, maar de kunst is om het juist zo te bedenken dat het wel speciaal voelt voor jouw klanten. Dus verzin iets bijzonders en steek hem net iets anders in dan de gewone webshop. Je kan ook ervoor zorgen dat op de verjaardag van de klant jij een mail krijgt als herinnering dat je de klant even gaat bellen of een spraakbericht via whatsapp gaat inspreken of een kleine video gaat opnemen. Geloof me dat dit echt gaat werken voor jullie relatie.

2. Een mail sturen als iemand één jaar klant is

Er is nog een moment waarmee je kan werken aan de relatie met je klant en dat zijn de bijzondere momenten die je ook zou vieren met jouw vriend of vriendin. Namelijk dat jullie elkaar tegen zijn gekomen of dat jullie relatie een jaar geleden is begonnen. Ook dat kan je met de klanten doen. Een korte mail met een cadeautje op de dag dat iemand een jaar geleden klant is geworden of meerdere jaren geleden. Hoe tof is dat? Daar gaat je klant echt verbaasd van zijn en verbazing werkt in dit geval dan weer positief. Duurt het te lang voordat iemand een jaar klant is? Dan kan het ook voor de 5de of 10de bestelling van een klant dat je er even bij stilstaat en een feestelijke e-mail stuurt.

3. Win-back campagne

Als laatste is er nog een moment dat je kan gebruiken om klanten meer aan je te binden en dat is op het moment dat klanten al lang niks meer hebben gedaan met je. Hiervoor kan je een zogenoemde win-back campagne inrichten. Dus op het moment dat een van je klanten bijvoorbeeld 3 maanden geen mails meer van je heeft geopend kan je een mail sturen met een actie of een cadeautje zodat deze mensen weer actief worden. Of je geeft ze een bijzondere aanbieding om toch weer wat aan ze te verkopen. Reageren ze niet hierop dan ga je ze ook gewoon op niet actief zetten of uit je systeem verwijderen. Elk e-mailadres kost je vaak namelijk geld in jouw e-mail systeem dus je wil dit van tijd tot tijd toch opschonen. Zo behoud je de echte klanten en kun je je volledig focussen op die klanten en niet op mensen die toch niks kopen.

Wil jij meer weten over online marketing?

Lees een van onze andere kennis blogs of meld je aan voor onze tweewekelijkse kennis-update.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.