Google Search Console: gebruik jij deze handige tool al?!

Google Search Console: gebruik jij deze handige tool al?!

Het is al wel eens eerder voorbij gekomen in mijn nieuwsbrief en op social media: de Google Search Console is echt een hele fijne tool om te gebruiken wanneer je een zoekwoorden onderzoek uitvoert voor je website. Je ziet namelijk op welke zoekwoorden je met welke pagina’s gevonden wordt in Google en hoeveel bezoekers dit voor je website oplevert. Goed nieuws – er is een bètaversie van een sterk vereenvoudigde versie waar je dus geen SEO expert voor hoeft te zijn om hier waardevolle inzichten uit te halen!

Met de Search Console krijg je grip op je SEO prestaties van je website. Je kan zien op welke woorden je gevonden wordt en op welke pagina’s mensen met bepaalde woorden landen. Op deze manier kan je actief hieraan werken en teksten op pagina’s veranderen. Als bijvoorbeeld – zoals bij velen- organisch zoeken de hoofdbron is van je website bezoek, dan krijg je, door Google Search Console met Google Analytics te koppelen, veel meer inzicht in de woorden die mensen gebruiken, maar ook in enkele pagina’s en hun prestatie. Om de Google Search Console te kunnen gebruiken, moet jouw website dus wel gekoppeld zijn met Google Analytics.

Google Search Console is helemaal gratis te gebruiken en de property koppel je eenvoudig met een txt record op je server. Dit kan je hostingpartij (of soms ook jezelf als je toegang tot de server hebt) makkelijk voor je aanmaken. 


Hoe word je gevonden online?

Nu is er een kans dat je tot nu toe denkt “waar heeft ze het nu weer over”. Ik zal je even wat meer achtergrond geven. Binnen je online marketing strategie is een belangrijk onderdeel dat je kijkt hoe je ervoor kan zorgen dat mensen je vinden, online. Dat kan je doen door bijvoorbeeld veel bereik op social media te krijgen of zelfs door advertenties in te zetten, maar je kan dat uiteraard ook doen door ervoor te zorgen dat als mensen iets zoeken wat aansluit bij jouw bedrijf dat ze jouw website dan gaan vinden. Op deze manier zorg je ervoor dat je altijd nieuwe mensen op je website krijgt. 

Er zijn twee voorwaarden om dit te kunnen bereiken:

1) Je moet begrijpen wat men zoekt als ze dus op zoek zijn naar jou. 

2) Je moet hier structureel werk van maken om tussen de zoekresultaten te komen en jouw positie hier te bewaken.

Dit proces noemen we ook wel zoekmachinemarketing of SEO (Search Engine Optimization). Zoekwoordenonderzoek is de basis van zoekmachinemarketing. Het is dus belangrijk om te weten waar men op zoekt als ze jouw website proberen te vinden. Met andere woorden: welke zoekwoorden gebruiken ze? 

Waarom gevonden worden steeds belangrijker is

Gevonden worden is belangrijk om nieuwe potentiële klanten aan te trekken. Mensen die zoeken zijn een andere type doelgroep dan mensen die je op social media bereikt. Dat heeft te maken met de fase waarin ze zitten. Op het moment dat je namelijk Google gaat openen en hier een bepaald probleem of uitdaging of zelfs een bepaalde dienstverlening of product gaat zoeken, dan ben je namelijk echt op zoek! Je bent dan al in een andere fase van je “customer journey” dan iemand die toevallig een bericht van een bedrijf op instagram of facebook tegen komt. De waarde van zo’n klant is dus vaak vele malen hoger dan een klant die jou via social media tegenkomt.

Welke inzichten geeft Google Search Console?

Nu draait SEO in hele simpele termen erom dat je uitvindt welke woorden mensen zoeken, probeert op deze woorden gevonden te worden met verschillende pagina’s van jouw website en deze posities daarna bewaakt en monitort. Google Search Console geeft je precies mee op welke woorden je op dit moment met welke pagina’s gevonden wordt en zelfs ook op welke positie je in de SERP (search engine result page) staat en hoe vaak mensen hierop doorklikken (CTR).

Daarnaast geeft Google Search Console je nog veel meer inzichten, namelijk hoe het met de snelheid van je website staat, hoe gebruiksvriendelijk je website is, welke pagina’s wel geïndexeerd (opgenomen in Google) zijn en welke dus niet en nog veel meer. Google wil namelijk dat de websites die ze tonen mensen goed bedienen en daarom nemen ze een array aan factoren mee om de ranking te bepalen.

Hoe ga je hiermee aan de slag?

In simpelste termen ga je vooraf een wenslijst van woorden bepalen, waarvan jij denkt dat dit belangrijke woorden zijn. Deze ga je checken in de Search Console voor a) zoekvolume dus hoe vaak worden deze woorden in Google gebruikt en b) je huidige score dus met welke pagina’s scoor je al voor deze woorden en hoe goed.

Je hebt dan een lijst met zoekwoorden waar je iets mee wil of kan. Denk goed na welk zoekwoord je aan welke pagina op jouw website wil gaan hangen en probeer dan de zoekwoorden op deze pagina te brengen door de tekst aan te passen, de alt teksten en bestandsnaam van afbeeldingen te veranderen en door passende SEO titels en meta’s in te stellen. Heb je een wordpress site dan raad ik je echt de plugin YOAST aan. Die helpt je prima uit de voeten.

Daarnaast kan je ook nieuwe pagina’s (blogs of landingspages) maken om gevonden te worden op woorden die misschien nu niet bij je huidige content passen of waar je net ontdekt hebt dat er kansen in zitten. Bijvoorbeeld een landingspagina gericht op een bepaalde doelgroep “Paardrijden voor volwassene beginners” of op een bepaalde regio “paardencoach in Alkmaar”. Die pagina kan je dan zo optimaliseren dat die voor deze specifieke zoekopdracht gevonden wordt.

De technische kant van SEO

Aan SEO zit ook een sterke technische kant. Google wil namelijk een goede ervaring voor zijn gebruikers en zet daarom websites die technisch kloppen bovenaan. Dat is vooral gericht op sitesnelheid. Ook in die prestaties van je website kan de Google Search Console je mooie inzichten geven, zoals hierboven al eerder beschreven.

Vaak is het wel een vrij technisch verhaal om je website hierin te verbeteren en heb je daar developers of hosting providers voor nodig hebt. Staar je niet blind op de sitespeed cijfers – veel website scoren hier best slecht op en in onze nichemarkt heb je vaak niet een perfecte website nodig om toch bovenaan te komen. Uiteraard heeft dat ook met jouw concurrenten te maken.

Ten slotte

Het proces van zoekmachinemarketing is een lange termijn proces en je zal dus niet direct dezelfde dag nog meer bezoekers naar je website halen. Het duurt vaak even voordat Google alle wijzigingen heeft verwerkt en de veranderingen te merken zijn in de zoekresultaten. Ondanks dat is het zeker aan te raden om de vindbaarheid van je website eens goed onder de loep te nemen met behulp van de Google Search Console!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.