Fouten maken hoort bij ondernemen

“Dat wij fouten maken associëren met dom zijn is vrij dom”

Deze quote van omdenken.nl zette mij aan het denken. Ik vind het helemaal geen probleem om een fout te maken dacht ik. Maar toen realiseerde ik mij iets.

Meer dan 6 jaar geleden ontstond het idee om een bedrijf op te zetten om bedrijven in de paardenwereld te helpen met marketing. Maar ik begon maar telkens niet.

Ik ging wachten op het perfecte moment- want ja dat is toch wel essentieel.

Ik ging wachten op de juiste bedrijfsnaam- want ja die moest mensen meteen duidelijk maken wat mijn bedrijf inhoudt. Maar ook bij mij passen én werken voor zowel Nederland als Duitsland.

Ik ging wachten op het juiste logo- of ja eigenlijk ging ik heel hard aan de slag met het juiste logo. Ik heb er denk ik wel 30 gemaakt in de loop van de tijd. Een paar handgeschreven en een paar digitaal.  Een nieuwe versie van de nieuwe versie van de nieuwe versie. Natuurlijk voor iedere bedrijfsnaam ook weer een ander. Het moest wel perfect natuurlijk. Dat snap je.

Ik ging wachten totdat ik mijn website helemaal af had gemaakt. Ik heb er in de loop van de tijd meerdere gebouwd, weer verwijderd en weer opgezet.

En zo ging ik eigenlijk ook wachten op de start van mijn bedrijf en om mijn idee in de praktijk te brengen.

Waarom ging ik alsmaar wachten?

Waarom? Ja ik was druk met andere dingen, ik had geen ruimte om er goed over na te denken, ik was net verhuisd, ik had een paard gekocht, ik had een nieuwe baan….noem het maar op. In de loop van de tijd heb ik denk ik wel ieder excuus een keer gebruikt om mezelf te overtuigen dat het daarom nu nog even niet lukte.

“Ik ging wachten op alles, niet omdat ik druk was maar omdat ik bang was voor fouten”

De achterliggende gedachte- en dat weet ik nu- is dat ik bang was om fouten te maken. Bang was om de verkeerde indruk te geven, bang om niet goed genoeg te zijn, niet mooi genoeg en niet genoeg voorbereid.

En dit maakte mij niet blij. Sterker nog ik was gefrustreerd, want ik had het er constant over maar er gebeurde maar niks. Ik liet de logo’s, website, bedrijfsnamen en ideeën zien aan anderen. Mensen waren eigenlijk altijd enthousiast, maar ik bleef het niet goed genoeg vinden.  

Ik was bang om fouten te maken

Nu weet ik dat mijn perfectionisme mij enorm heeft tegengehouden. Omdat ik bang was om fouten te maken, kwam ik eigenlijk geen stap verder..

Ik begrijp inmiddels ook dat ik hierin niet de enige ben, ondernemers zijn vaak perfectionisten en willen dingen perfect hebben of top doordacht en opgezet.

Als je maar geen fouten maakt, want dat kan je naam verzieken of helemaal verkeerd gaan.

Herken je dit ook?

Fouten maken hoort erbij

Ik heb nieuws voor jou en mezelf  : Fouten maken hoort bij ondernemen en vooral ook bij marketing. De kracht ligt juist erin om het niet perfecte te omarmen  en om juist fouten te willen maken.

Marketing is een constante trial en error. Iets doen, meten wat er gebeurt en baserend hierop beslissingen nemen. Dit vertelde ik altijd al aan mijn studenten in de eerste cursus basis marketing toen ik nog docent was.

Dus ik wist het wel.

En toch was het mij gelukt om dat voor mijn eigen onderneming helemaal te vergeten. En dat is inderdaad dommer dan alle fouten die ik had kunnen maken.

Want het hoort er gewoon bij.  Om vooruit te gaan moet je fouten maken.

Een collega van mij vertelde laatst iets wat mij weer nieuwe inspiratie gaf. Bij Ben en Jerry’s hebben ze een begraafplaats voor smaken die het niet goed hebben gedaan op de markt.

Dus ondanks dat ze veel geld en moeite in het ontwikkelen van nieuwe soorten steken, is dit niet altijd succesvol. Als het niet goed verkoopt of gewoon niet goed aanslaat, halen ze de smaken weer van de markt en komen deze dus op de begraafplaats terecht.

Bij Ben & Jerry’s hebben ze een begraafplaats voor smaken

Wat een leuke manier om je fouten juist te vieren en erbij stil te staan dat je door deze fout ook weer vooruit bent gegaan.

Iedereen maakt fouten- ook grote bedrijven

Een ander populair voorbeeld is natuurlijk de New Coke van Coca Cola die ze ooit hadden bedacht en die enorm is gefaald.

Ik denk dat er voor ieder bedrijf zo’n verhaal te bedenken is, want fouten maken dat hoort gewoon bij ondernemen.

Wat je vaak van buiten niet ziet, zijn de fouten en de onzekerheden die in ieder bedrijf mee spelen.

Geloof mij, je bent er niet alleen in. Er is niemand die graag fouten maakt, maar probeer gewoon te accepteren dat dit bij het leven en ook bij het ondernemen hoort.

Want ondernemen is ook pionieren en daarin ga je niet altijd alleen maar rechtuit of vooruit.

Dus laat je niet tegenhouden door mogelijke fouten die je zou kunnen maken, maar maak ze gewoon!  Je gaat ervan leren! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.