Hoe kan ik als hippische ondernemer inspelen op de feestdagen?

De feestdagen zijn voor veel branches een belangrijke tijd waarin veel van de jaaromzet gegenereerd wordt. Maar ook in de hippische branche kan je in de tijd met veel feestdagen volop gebruik maken van de buying mood in die mensen komen. In deze blogpost lees je hoe. 

De feestdagen komen er altijd snel en onverwacht aan. Wil je een actie opzetten voor de feestdagen dan is het enorm belangrijk om ruim voor de feestdagen alvast te gaan bedenken wat voor actie je wil gaan inzetten. Helemaal dit jaar lopen dingen natuurlijk erg anders en moet je bij het bedenken van je actie rekening houden met de wijzigende behoeftes van mensen. 

De feestdagen worden dit jaar namelijk anders dan andere jaren, want inmiddels is duidelijk dat wij voor Sinterklaas nog niet weer zoals vanouds bij elkaar kunnen komen. Dat brengt ons niet alleen hele nieuwe uitdagingen, maar het brengt ook nieuwe kansen voor jou als bedrijf. 

Het ligt namelijk in de natuur van de mens om dit te compenseren en iets kopen en aan andere mensen geven is dan gewoon iets wat ons blij maakt. Dus ik verwacht dat wij dit jaar nog meer geld gaan uitgeven dan normaal in deze periode. Daarom in deze blogpost wat tips rondom de feestdagen acties.

Feestdagen acties al in volle gang

Om ons heen zie je misschien al veel feestdagen acties voorbij komen. Dat is niet gek aangezien het laatste kwartaal van 2020 voor veel ondernemers bijzonder belangrijk is. Het is namelijk nog een kans om de omzet van dit jaar te beïnvloeden. 

Zo zie je bijvoorbeeld dat Google al het aantal dagen aan het aftellen is tot aan kerst. Door “dagen” als zoekterm in te typen bij Google in de zoekbalk kom je op het aantal dagen tot aan kerst.

Niet alleen Google houdt zich hier mee bezig, maar ook op de radio hoor je al veel verhalen. Zo hoorde ik dat de verkoop van kerstbomen nu al hard gaat, dit aangezien mensen wat meer behoefte hebben aan warmte in hun huis. En dan komen er natuurlijk ook nog BlackFriday en Sinterklaas tussendoor. Al met al genoeg reden om te beginnen met je feestdagenactie. 

Inspelen op de feestdagen

Wil je inspelen op het feit dat de feestdagen er dit jaar wat anders uit gaan zien dan normaal? Denk dan goed na hoe de behoefte van jouw klanten zijn veranderd en welke van jouw producten of diensten nu juist goed van pas zou kunnen komen. 

Wellicht moet je een net wat andere vorm bedenken voor één van jouw producten of iets erbij doen om het aantrekkelijk te maken voor de feestdagen van dit jaar. Sta er dus eens goed bij stil zodat je nog tijd hebt om je actie te plannen. Maak het makkelijk voor jezelf door goed gebruik te maken van je huidige kanalen zoals bijvoorbeeld je mailinglijst, of gebruik juist advertenties voor extra bereik. 

Nog niet helemaal zeker wat je wilt gaan doen? Wees gerust! Hier heb je een paar ideeën van dingen die je kan inzetten voor de feestdagen.

Begin vroeg met communicatie over feestdagen

Begin dit jaar nog eerder jouw producten aan te prijzen als cadeaus. Zoals ik al vertelde is het nu al begonnen dat mensen op zoek gaan naar cadeaus, kerstbomen kopen en hun sinterklaasfeesten plannen. Speel hierop in door ze nu te bereiken. Mensen houden namelijk rekening met de drukte die er aan komt en gaan extra vroeg op zoek naar de passende cadeaus.

Zorg voor cadeaubonnen

Misschien heb je een dienstverlening die moeilijk als cadeau te verkopen is. Maar ook als instructeur of fysiotherapeut kan je inspelen op de feestdagen. Zorg ervoor dat je cadeaubonnen te koop aanbiedt en maak het zo mogelijk dat ook je dienstverlening een perfect cadeau kan zijn. Heel makkelijk dus als je een dienstverlening hebt is om deze ook als cadeaubon in te zetten. “Geef je dochter 10 lessen bij mij als sinterklaas verrassing” bijvoorbeeld.

Voeg een cadeauverpakking toe

Cadeau’s geven is leuk, maar veel mensen vinden het inpakken van cadeau’s helemaal niet leuk of zijn er gewoon niet goed in. Met een speciale sinterklaas of kerstverpakking help je deze mensen. Je kan ook een extra service verzinnen waar je de cadeau’s speciaal inpakt voor je klanten. Tip: laat de verpakking wel zien op een foto en deel het inpakken ook weer in je stories want dat is leuk en brengt mensen in de juiste stemming om van je te kopen. Ga de mensen die bij je kochten alleen niet taggen want je wil natuurlijk niet de verrassing kapot maken voor de een of ander.

Stuur cadeau’s op

Dat klinkt vanzelfsprekend want bestellen in je webshop heeft nu ook al de functie dat je dingen opstuurt. Ga voor deze feestdagen er wel even bij stil staan hoe mensen cadeau’s kunnen geven aan anderen zonder bij ze in de buurt te (mogen) komen. Besteed dus aandacht er aan dat je een helemaal compleet cadeau (ingepakt en met kaartje of gedichtje) kan laten bezorgen bij iemand anders. 

Zorg er dus voor dat klanten jouw producten naar iemand anders kunnen sturen als cadeau (natuurlijk extra vroeg om voor de drukte te zijn en met een speciale doos of verpakking om duidelijk te maken dat de ontvanger nog even moet wachten). 

Hiermee speel je op het feit in dat mensen niet bij elkaar langs kunnen komen. Op deze manier kunnen ze de cadeaus kant en klaar laten bezorgen en hebben ze er geen omkijk meer naar. Corona- free en contactloos.

Vang cadeauzoekers op een speciale landingspage

Deze tijd van het jaar is ook een tijd waar wij enorm veel gaan zoeken in google naar passende cadeau’s voor onze familie en vrienden. Want niet altijd hebben wij een goed idee of verteld degene ons wat die graag wil hebben. 

Kijk je naar de google trend op het woord cadeau van de laatste 4 jaar dan zie je een duidelijk patroon. Er is een periode tussen mei en juni waar wij veel naar cadeau’s zoeken en een duidelijke peek met twee toppen tussen november en eind december. 

Als je de jaren met elkaar vergelijkt is duidelijk te zien dat de peek in mei en juni dit jaar extreem veel hoger was dan in de jaren daarvoor. Dit wordt dus ook verwacht in december dit jaar. 

Speel dus in op al deze zoekende mensen en maak een speciale landingspage met zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de feestdagen. Mensen die dan naar cadeau’s zoeken komen hopelijk op deze manier bij je uit. 

Zoals je in dit artikel kan lezen beginnen mensen namelijk nu al met het zoeken naar de passende cadeaus. Zorg er dus voor dat je gevonden wordt. Verder zijn deze pagina’s ook ideaal om op social media te gebruiken en in te zetten voor speciale advertenties.

Gebruik advertenties

Niet iedereen gaat natuurlijk actief op zoek naar cadeau’s maar heeft misschien nog wel een latente behoefte om een cadeau te vinden. Deze mensen kan je dan weer perfect bereiken met een advertentie. 

Zet advertenties in om mensen erop te attenderen dat jouw producten of diensten een leuk cadeau zijn, target hiervoor ook vrienden van je volgers. De feestdagen zijn namelijk ook weer een kans om je bereik te vergroten en je bedrijf bekender te maken bij mensen die je daarvoor nog niet bereikte.

Bedenk een speciale actie

De laatste tip is dat je ook nog een extra reden geeft om nu wel jouw product of dienst als cadeau te geven met een speciale korting, aanbieding of actie. Hiermee geef je mensen direct nog een reden om te gaan kopen en kan je twijfelaars toch nog overhalen. Want een mooie aanbieding of een goede deal werken ook in deze tijd fantastisch om iemand te overtuigen om toch die extra centen uit te geven. 

Als mensen hebben wij namelijk altijd een reden nodig om iets nu wel te kopen. Hier spelen de feestdagen natuurlijk al goed op in want je hebt dan zeker een reden om nu wel te kopen. Maak het nog makkelijker voor mensen om deze beslissing te nemen door een speciale actie of korting te geven.

Plannen, meten en verbeteren

Door je acties vroeg te verzinnen en alles klaar te zetten zo dat je goed kan meten leer je van deze feestdagen ook weer voor volgend jaar. Gebruik dus UTMs om achteraf goed te kunnen zien welke actie nu meer verkoop heeft opgeleverd. Was dat nu de advertenties of toch de landingspage of misschien een bepaalde email of post die je hebt gedaan? Evalueer achteraf goed welke acties werkten en neem dit mee voor je volgende actie rondom de feestdagen of voor een ander moment. 

Wil jij meer van dit soort tips lezen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.