5 corona crisis marketing tips voor hippische ondernemers

Voor veel hippische ondernemers is de corona crisis echt heftig. Er mogen tot 1 juni geen evenementen plaatsvinden en we zitten dus sowieso nog tot 28 april in de intelligente lockdown. Voor veel ondernemers vallen de inkomsten (zo goed als) helemaal weg en dat geeft veel onrust natuurlijk. Toch geeft deze tijd de mogelijkheid om energie te stoppen in je bedrijf, zodat je in de tweede helft van 2020 weer goed en gezond door kan gaan. Met deze 5 corona crisis marketing tips hoop ik hippische ondernemers te helpen de corona crisis door te komen.

5 marketing tips voor hippische ondernemers in de corona crisis

Met deze 5 dingen kan je nu aan de slag en zet je de tijd die je nu hebt nuttig in. Begin met tips één en werk het rijtje dan door.

 1. Toets of je makkelijk en in korte tijd je bedrijf naar online kan overzetten
 2. Herzie je strategie, je bedrijfsidentiteit en je doelgroep
 3. Ga aan de slag met content creatie voor social media
 4. Begin eindelijk een blog of blaas nieuw leven in je huidige blog
 5. Gaan aan de slag met SEO

Corona crisis marketing tip #1 – Toets of je makkelijk en in korte tijd je bedrijf naar online kan overzetten

Als eerste stap wil je natuurlijk kijken of het voor jou mogelijk is om deze tijd in te zetten op een online inkomstenbron. Het is namelijk heel fijn als je bedrijf in dit soort momenten wel verder kan draaien en wel verder inkomsten kan genereren. Daarom is dit ook de eerste van de corona crisis marketing tips.

Ga op zoek naar mogelijke andere inkomstenbronnen dan je fysieke bedrijfsactiviteiten. Misschien kun je wel online diensten aanbieden, zoals een training of een online programma. Daarvoor is het verstandig om eerst goed te kijken wat je aan wil bieden en op welke manier. Daarna ga je kijken welke doelgroep je hiermee wil bedienen en of er voldoende vraag naar is. Is deze doelgroep ook bereid om hiervoor te betalen?

Het is verstandig om een duidelijk plan te maken van wat je nodig hebt om een online dienst aan te bieden. Denk aan software, kennis, materiaal maar ook uitwerk en ontwikkeltijd. Schrijf het op, en betrek hier ook tijden per stap in.  Vergeet bijvoorbeeld niet dat als je software wil gebruiken je hier ook tijd nodig hebt om de software te verkennen en goed in te zetten.

Neem ook buffertijd op in je plan van aanpak, omdat het maken van een online programma vaak meer tijd kost dan dat je in het begin denkt.

Bereken je Return on Investment (ROI) in tijd en geld om erachter te komen wat je plan eigenlijk oplevert en hoe snel je het geld van je investering terug verdient. Alleen als je dit in de komende 2 tot 3 weken helemaal kan opzetten is het denk ik verstandig om dit te doen. We kunnen ervan uit gaan dat tot 1 juni er nog wel voldoende vraag is naar online alternatieven maar als je online programma of dienst pas midden mei af is, dan heb je denk ik niet voldoende tijd om je investering terug te verdienen.

Denk daarom goed na over of dit je tijd waard is. Als je bijvoorbeeld al een kleine webshop bent begonnen of andere prioriteiten hebt, is het nu wellicht de tijd om hier de aandacht aan te geven voordat je iets nieuws begint.

Corona crisis marketing tip #2 – Herzie je strategie, bedrijfsidentiteit en doelgroep

Weet je nu al dat een online alternatief niet voor jou is omdat het niet bij je bedrijf, bij jezelf of zelfs bij je klanten past, dan kan je deze tijd natuurlijk ook prima voor iets anders inzetten. Een tweede corona crisis marketing tip is om goed te bekijken of de strategie van jouw bedrijf goed uitgedacht en helder is.

Schrijf op waar je bedrijf voor staat en waar je naartoe wil. Wat bied je op dit moment aan en welke prijzen horen daarbij? Ga dan ook na of dit nog steeds past bij je missie en visie. Misschien is er in de afgelopen tijd wel iets in je strategie veranderd waardoor deze dingen aangepast zijn. Of had je nog nooit nagedacht over wat je missie en visie eigenlijk zijn.

Stel jezelf de vragen: Waarom bestaat mijn bedrijf, wat wil ik bereiken, hoe ziet de toekomst eruit en wat zijn de missie en visie van mijn bedrijf?

Als je weet waar je voor staat, dan ga je verder met inzichten in jouw doelgroep. Bedenk je ideale klant en maak er een persona van. Denk daarbij aan wat deze klant bij je zoekt en hoe je hem daar bij kan helpen. Probeer echt de pijnpunten en problemen van deze ideale klant in kaart te brengen en bedenk met welke oplossing je hierbij helpt.

Ook op het creatieve gedeelte kun je nagaan of dit nog de juiste identiteit uitstraalt. Passen de kleuren van je logo nog bij wat je hebt omschreven, en kijk of de slogan of tagline die je nu gebruikt nog wel bij je ideale klant past. Nadat je dit hebt bekeken is het goed om te controleren of je nog wel op elk kanaal dezelfde stijl uitstraalt. Wanneer je nog wat verder denkt, kun je je afvragen of je nog wel gebruik maakt van de juiste kanalen en hoe. Misschien zijn bepaalde kanalen wel niet meer relevant voor de doelgroep die je wil bereiken, of communiceer je verschillende prijzen op meerdere kanalen. 

Relativeer je analyse en maak de nodige veranderingen of kies misschien wel een nieuwe richting. Hiermee kun je in de tweede helft van 2020 weer goed verder gaan.

Corona crisis marketing tip #3 – Ga aan de slag met content creatie voor social media

Deze dagen geven je de perfecte mogelijkheid om flink wat tijd te besteden aan je Social Media content. Daarom is mijn derde corona crisis marketing tip hiermee aan de slag te gaan. Werk ideeën uit, maak video’s en plan perfecte posts alvast in. Ik leg even toe hoe je dit gestructureerd op kan pakken.

 1. Maak eerst een content map, waarin je alle onderwerpen opschrijft waarover je content zou kunnen produceren. Per onderwerp denk je weer na wat hier nog bij hoort en schrijf je deze ook op, zo krijg je uiteindelijk een spinnenweb van onderwerpen
 2. Neem nu elk onderwerp door en bedenk hiervoor verschillende posts. Schrijf zowel de tekst en zoek er ook een foto bij. Denk ook in de verschillende mogelijkheden die je per platform hebt. Je kan per onderwerp bijvoorbeeld een poll bedenken voor op facebook of in de story van instagram.
 3. Naast posts, zijn video’s een hele mooie manier van content delen op facebook. Bedenk dus voor welke onderwerpen je goed video’s zou kunnen maken en schrijf scripts voor deze video’s. Schrijf goed op wat je nodig hebt om de video’s te maken en plan in wanneer je deze wil en kán produceren. Meestal kan je hier ook meteen mee aan de slag, want een video voor social media is snel gemaakt en hoeft geen bioscoop kwaliteit te hebben.
 4. Bedenk nieuwe ideeën zoals polls, interactieve stories of een Facebook of Instagram live – op social media wil je graag op verschillende manieren content aan bieden en is het heel belangrijk om interactie met jouw volgers te krijgen. Denk dus bij elk onderwerp ook na of zich dit schrikt voor andere soorten content en de interactieve vormen die de platformen te bieden hebben.
 5. Gebruik Canva om bijpassend beeldmateriaal in je huisstijl te maken. Canva is echt mijn favoriete programma voor het maken van social media posts. Hier heb je heel makkelijk mooie quotes in gemaakt of een toffe sjabloon voor de stories.

Als je aan de slag gaat met nieuwe manieren van social media inzetten zoals een facebook of instagram live sessie, dan is het heel belangrijk om de inzichten die je hiermee op doet te documenteren. Schrijf op wat je hebt geleerd, en wat werkte of juist niet. Er is in elk geval genoeg te doen, en alles wat je nu doet kan op social media gelukkig gewoon ingepland worden! Daarom kun je de tijd die je straks hebt weer inzetten voor andere dingen.

Corona crisis marketing tip #4- Ga aan de slag met je blog

Misschien heb je dit al eerder gehoord, een blog is een uitstekende manier om meer verkeer naar je website te halen. Misschien stond deze al langer op je to do lijst, of heb je wel al een blog maar doe je er eigenlijk niks mee?! Nu is de tijd om dit te veranderen!

Op een blog ga je de thema’s en vragen waar je klanten mee zitten wat meer uitleggen en bespreken. Daardoor kom je – als je het goed oppakt – naar boven als klanten wat googelen en zijn ze nadat ze een stuk op jouw website hebben gelezen meer bereid om van je te kopen en geloven ze in jouw expertise.

Vraag je klanten naar wat ze graag willen lezen of met welke problemen of uitdagingen ze zaten voor ze bij jou kwamen

Ook hier wil je weer content ideeën en thema’s verzamelen. Een indexlijst met relevante vaktermen kan je hierbij helpen. Deze kan je dan weer één voor één uitleggen of omschrijven in je blog. Ook met de tool ‘Answer the public’ kun je zoektermen en vragen achterhalen die veel gezocht worden op Google. Zo heb jij weer wat om over te schrijven!

Het belangrijkst is dat je een lekkere flow in je blog hebt en dat het goed te lezen is. Je kan bijvoorbeeld daarna pas je zoekwoorden toevoegen. Bekijk achteraf je tekst met een tool zoals Yoast om goed te toetsen of je voor de gekozen zoektermen of vragen ook voldoende scoort in google.

Pro-Tip : De blog artikelen die je hebt geschreven kun je later versnipperen in Social Media posts en inzetten in je nieuwsbrief. 

Extra pro-tip: Content met video’s doet het super goed in Google. Ga dus op zoek naar vragen die geschikt zijn voor een uitleg of ander soort video om ze op je blog te zetten. Combineer dan altijd video en tekst content- dat noemt Google rich content en vind Google helemaal te gek.

Corona crisis marketing tip #5- SEO eindelijk oppakken

Als je inmiddels nog wat tijd over hebt of de andere corona crisis marketing tips niet echt iets voor je waren, dan kan je nu ook perfect aan de slag met SEO, het optimaliseren van je site zodat je meer bezoekers aantrekt vanuit Google. Het houd in dat je relevante woorden in je website verwerkt zodat het een goede positie op Google krijgt. Hiervoor zijn een paar logische stappen nodig.

 1. Zoek uit welke woorden relevant zijn om je pagina te optimaliseren, soms weet je een deel van deze worden zelf, soms moet je hier hard voor op zoek. Kijk dat je per woord checkt of hier voldoende zoekvolume is dat kan bijvoorbeeld met een tool zoals Ubersuggest die ik eerder ook al als tooltip op mijn facebook pagina heb gedeeld.
 2. Zorg ervoor dat de woorden die je wil gebruiken voor de optimalisatie terugkomen in de URL, titel van de pagina en eerste heading (H1) op die pagina
 3. Zorg ervoor dat bij de afbeeldingen op de pagina het woord in zowel de bestandsnaam als de alternatieve tekst staat
 4. Zet je zoekwoorden ook in de tekst en de subheaders die je op de pagina wellicht gebruikt. Heeft de pagina minder dan 300 woorden, dan is het een goed idee om hier wat meer tekst aan toe te voegen.

Als je een webshop hebt zijn er wellicht te veel pagina’s om te optimaliseren- je hebt dan namelijk snel een hele rij aan categorie pagina’s en product pagina’s die je zou kunnen optimaliseren. In dat geval kun je eerst even in Google Analytics en Google Search Console duiken om de juiste volgorde van categorie- en productpagina’s voor de optimalisatie te bepalen. Kijk naar vertoningen, kliks of CTR en de gemiddelde positie om pagina’s te vinden die logisch zijn om mee te beginnen.

Heb je vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over de corona crisis marketing tips, wil je hulp of vind je het moeilijk om positief te blijven in deze tijd: stuur mij gewoon even een bericht of laat een reactie achter. Ik help je graag!

Stay strong, stay positive, stay healthy, stay home! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.