SEO naar GEO Content Clickhorse Marketing

Van SEO naar GEO: hoe maak je je content klaar voor AI?

De manier waarop mensen informatie zoeken verandert snel. Waar we vroeger vooral focusten op SEO (Search Engine Optimization), draait het tegenwoordig steeds meer om GEO: Generative Experience Optimization. We gaan van SEO naar GEO.

Wat is het verschil tussen SEO en GEO?

SEO richt zich op het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google. Denk aan zoekwoorden, technische structuur en backlinks. GEO gaat een stap verder: het draait om het optimaliseren van je content voor AI-systemen die zelf antwoord geven op zoekvragen – zonder dat gebruikers nog op links hoeven te klikken.

Google toont nu bij steeds meer zoekopdrachten een AI-overzicht vóór de reguliere zoekresultaten. Ook tools zoals ChatGPT en Perplexity gebruiken je content om zelfstandig antwoorden te formuleren. Als jouw bedrijf daarin niet vertegenwoordigd is, kun je waardevolle zichtbaarheid mislopen.

Wat kun je als hippisch bedrijf doen?

1. Geef direct antwoord op de kernvraag

Open je teksten met een helder, concreet antwoord. AI-tools zoeken naar compacte, relevante informatie die direct inzetbaar is. Maak van de header bijvoorbeeld een vraag zoals:

“Kun je supplement X gebruiken voor huidverzorging bij zomerkriebels?”
Ja, je kunt supplement X gebruiken voor het verzorgen van de huid van je paard bij zomerkriebels, jeuk en huidirritaties. Maar er zijn drie belangrijke handigheidjes waar je rekening mee wilt houden…

2. Gebruik herkenbare en vakgerichte termen

Werk met duidelijke begrippen die AI herkent en koppelt aan je vakgebied. Denk aan ‘paardrijvakantie’, ‘ruwvoeradvies’, of ‘zadelpasconsult’. Optimaliseer eerst je bestaande zoekwoorden en content voordat je iets nieuws schrijft. Denk ook aan entiteiten: betekenisvolle eenheden zoals mensen, plaatsen, dingen of concepten. Hoe breng je die in kaart? Vraag ChatGPT bijvoorbeeld om de rol van Search Console aan te nemen en laat hem de eigenschappen benoemen van woorden als ‘paardrijvakantie’. Gebruik deze output voor verdere brainstorms.

3. Zorg voor een logische structuur

Gebruik koppen, tussenkopjes en bullets om je content overzichtelijk te maken. AI-zoekmachines waarderen duidelijke indeling. Denk aan Q&A-formaten, vergelijkingen en tabellen. Belangrijk: schrijf niet om gevonden te worden, maar om waarde te bieden.

4. Versterk je online autoriteit

Word je genoemd op relevante platforms binnen de paardensector? Dat helpt. Bouw aan je expertstatus door informatie te delen over je achtergrond, ervaring en kwalificaties. Vermeld certificaten, onderscheidingen en zorg dat je contactgegevens up-to-date zijn. AI-tools herkennen dit als een teken van betrouwbaarheid. Linkbuilding blijft ook belangrijk als indicatie van relevantie en populariteit.

5. Schrijf menselijk, maar AI-proof

Blijf duidelijk, relevant en betrouwbaar. Vermijd wollige taal en overbodige herhaling. AI blijft een hulpmiddel: een mens geeft input, AI genereert, een mens beoordeelt. Hoe weet je of AI jouw content gebruikt? Dat is nog niet altijd zichtbaar. Maar hoe unieker jouw content en hoe sterker je expertstatus, hoe groter de kans dat AI jou als bron gebruikt.

Als je generieke, veelgebruikte content publiceert, verlies je zichtbaarheid. Zorg dus voor onderscheidende informatie op je website.

Wil je weten of jouw website of content al voldoet aan GEO?

Of wil je sparren over hoe je deze principes toepast in je marketingstrategie? We denken graag met je mee.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing