Annika Rettig – het ontstaan van mijn passie voor online marketing

Bij mij – Annika Rettig- draait alles om online marketing. Ik heb er een enorme passie voor en ben hier eigenlijk de hele dag mee bezig. Of nu in gesprek met klanten, bij het maken van websites, het luisteren van podcast, het kijken van webinars of in mijn vaste baan. Alles draait om online marketing. In deze blog wil ik uitleggen hoe het zo ver is gekomen.

De mogelijkheid om alles te kunnen meten en te verbeteren om zo stap voor stap verder te komen. Dat is waar mijn passie voor online marketing vandaan komt.

Het eerste contact met online marketing

Tijdens mijn bachelor Equine Business & Economics (Dier- en veehouderij) kwam ik voor het eerst in aanraking met marketing, en dat trok me meteen enorm! Ik volgde de minor Consumentenwetenschappen aan de Wageningen University, en vond dat helemaal te gek.

Mijn passie voor online marketing groeide verder aan de Radboud Universiteit waar ik een master Business Administration met de specialisatie in marketing volgde. Een van de cursussen ‘Sales & Accountmanger’ sprak me ook erg aan. We deden een Google Challenge waarin we met toen nog Adwords inmiddels Google Ads moesten werken. Toen al vond ik dat erg interessant. 

Mijn eerste online marketing baan

Via via kwam ik na mijn master aan een baan bij Wageningen University voor een project waar ik ging kijken hoe je Erasmus studenten zou kunnen inzetten als ambassadeur in de werving voor de universiteit. Er werd een actie bedacht en ingezet, waarbij veel online marketing kanalen kwamen kijken.

Na dit project vroeg mijn baas aan me om te blijven. Dat wilde ik, en zo kreeg ik een baan in de internationale studenten recruitment, waarin alle online marketing taken mijn verantwoordelijkheid kregen. Dit was het moment waarop ik specifiek met online marketing in aanraking kwam. 

Ik bepaalde mijn eigen doelen, en toonde aan waarom ik ze wel of niet haalde

Van online marketeer naar docent

Op een moment werd Wageningen University partner van EdX, een groot online learning platform. Door mijn online vaardigheden vroeg mijn baas of geïnteresseerd was om hier als marketeer bij betrokken te zijn. Ik pakte de kans aan, en was op eens verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuw programma en nieuwe cursussen en alle bijbehorende kanalen en strategieën. Ik maakte mijn eigen doelen, en toonde aan waarom ik ze wel of niet haalde. 

Na de Wageningen University kwam de vacature voor docent online marketing op de Hogeschool van Hall Larenstein op mijn pad. Dit leek me erg leuk. Destijds was er nog helemaal geen online marketing in het programma, en ik vond het erg belangrijk om dit aan de studenten te leren en mijn passie voor het vak met hun te delen.

Toch paste het onderwijs niet helemaal bij mij. Ondanks de plezierige samenwerking met studenten en collega’s en het bedenken en opzetten van onderwijs, was het de routine van ieder jaar dezelfde vakken geven wat mij minder makkelijk afging.

Ik merkte ook dat als je alleen in het onderwijs werkt, het toch best moeilijk is om op te hoogte te blijven en het allemaal relevant te blijven vinden. Ik besloot van baan te switchen. Daarnaast wilde ik ook nog mijn eigen bedrijfje beginnen.

Echt weer de online marketing in

Vanaf juli 2019 start ik officieel bij Frankwatching. Ik zag Frank op een verjaardag van een oom van mijn verloofde, maar vergat hem aan te spreken, waar ik achteraf behoorlijk van baalde. Ik besloot contact met hem op te nemen via LinkedIn, en hij reageerde meteen! In eerste instantie gewoon om te zeggen dat ik Frankwatching een tof bedrijf vind, maar Frank nodigde me al snel uit voor een kennismaking en zo ging het balletje rollen.

Mijn nieuwe functie daar noemen ze Projectmanager Digital. Inmiddels is de naam verandert naar Chief Digital Experience. Ik ben dan vooral verantwoordelijk voor het door ontwikkelen van het platform (de website) voor al haar gebruikers (dus afhankelijk van de customer journey) en het door ontwikkelen van alle digitale samenwerkingen en monitortools. Het is onwijs tof om met zo veel gedreven collega’s hieraan te werken. Het contact met de UX-designers & developers in mijn team en andere online marketeers op hoog niveau heeft mij al weer zo veel geleerd.

Eindelijk online marketing advies geven

Naast Frankwatching ben ik ook mijn eigen bedrijf gestart. Clickhorse Marketing was eigenlijk al vijf jaar in mijn hoofd aan het broeien. Nu heb ik dan toch maar de knoop doorgehakt en ben ik hier ook mee aan de slag gegaan. Ik vond namelijk al lang dat er in de hippische sector echt nog veel te weinig gebeurde op het gebied van online marketing

‘’Clickhorse Marketing richt zich op online marketing advies voor de hippische sector.’’

Als je fitter wil worden huur je een personal trainer in, die je leert hoe je meer sport maar ook hoe je gezonder eet. Hij gaat niet voor je koken of gewoon je vet afzuigen maar hij gaat samen met jou aan de slag.

Hetzelfde wil ik gaan doen met mijn bedrijf maar dan met online marketing. De focus ligt hier altijd erop dat ik wil dat mensen begrijpen wat ze aan het doen zijn en waarom, en dat ze leren dat het ook best leuk kan zijn. Als je maar vanuit je eigen kracht en expertise kan vertellen en dingen gaat doen waar je ook energie van krijgt. 

Mijn twee passies bij elkaar

Nu dat ik mij met Clickhorse Marketing op de hippische markt richt heb ik mijn twee passies bij elkaar gezet: de paarden en online marketing. Dat is onwijs gaaf en ik vind alles wat erbij komt kijken heel boeiend en echt interessant. Ik hoop dat ik in de komende jaren vele stappen kan zetten in mijn missie om de hippische wereld te begeleiden in de digitalisering.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.