Praktische tips voor jouw facebook advertenties

Maak jij al gebruik van advertenties op Facebook en Instagram? Dit kan namelijk erg handig zijn voor het vergroten van je bereik en om bekend te worden bij je doelgroep. Maar ook om producten of diensten direct te verkopen. Toch is het steeds lastiger om je doelgroep te bereiken. De social media platforms worden namelijk steeds meer een “pay to play”platform. Dat betekent dat het eigenlijk steeds moeilijker wordt om organisch dus zonder te betalen nog veel mensen te bereiken.

Engagement rate

De groep die je bereikt met je organische posts wordt steeds kleiner. Dit heeft onder andere te maken met het algoritme dat wordt gebruikt. Deze zorgt er namelijk voor dat je op jouw tijdlijn meer ziet van vrienden en familie en dus veel minder van bedrijven. Dat maakt het voor bedrijven lastiger om mensen te bereiken. Alleen berichten die een goede engagement rate hebben, bereiken gemiddeld veel mensen. Dat is namelijk iets waar het algortime van houdt. Interactie of engagement geeft namelijk aan dat het bericht relevant wordt gevonden.  Om te weten hoe jouw organische posts presteren kan je dus kijken naar het engagement rate. De engagement rate geeft weer hoeveel mensen op je posts reageren. Vooral interactie van vrienden met elkaar op posts wordt als positief gezien.

Maar hoe bereken je de engagement rate? Als je bij je statistieken van Facebook gaat kijken tel je de likes, share en reacties van je post bij elkaar op. Dit getal deel je door je aantal volgers. Daarna doe je dit getal keer 100 en je hebt je engagement rate ((Likes + Shares + reacties)/ totaal aantal volgers * 100). Tegenwoordig heeft Facebook deze metric ook toegevoegd in de insights van jouw pagina. Hiervoor ga je naar je facebook pagina en klik je op insights en dan op posts. Hier kan je bovenin rechts dan schakelen naar engagement rate. 

Het is belangrijk om een gevoel te krijgen voor posts die veel engagement oproepen en waarom. Je kan het beste zelf kijken waar je engagement rate normaal ligt. Het gemiddelde ligt namelijk bij 0,18% maar dat is ook inclusief alle grote pagina’s. Voor hippische ondernemers zie ik vaak dat het wel tussen 5 en 20% ligt. 

Heb jij een goede engagement rate op dit moment? Of valt er nog wat te verbeteren? Misschien vind je het nog lastig om mensen zover te krijgen om te reageren, dan zie je het bereik van je posts waarschijnlijk afnemen. Vooral bij pagina’s die nog beginnende zijn of nog niet zo veel volgers hebben, kan dit erg lastig zijn. Je bereikt met een post dan maar een kleine groep van je volgers. Het maken van content voelt dan vaak als bezigheidstherapie omdat je weinig ermee bereikt. 

Adverteren kan hierbij helpen. Met een advertentie kan je er namelijk nog voor zorgen om toch iedereen die je pagina volgt (of in de laatste tijd interactie met jouw pagina of website had) een bepaald bericht te laten zien. Het enige minpunt is dat adverteren wel geld kost, en zodra je geld hieraan besteed wil je natuurlijk ook resultaten zien. 

De juiste visual bij jouw advertentie

Advertenties op facebook & instagram leven van goede visuals. Ongeacht met welk doel je gaat adverteren heb je zeker een passende foto of video hiervoor nodig. De voorkeur gaat hier altijd uit naar eigen foto’s en het liefst foto’s waarop een mens of paard te zien is en in de camera kijkt. Dat werkt namelijk veel beter dan foto’s die alleen een sfeer weergeven of zelfs stokfoto’s. 

Voor de advertentie heb je verschillende formaten nodig. Hiervoor staat op Frankwatching  een hele handige infographic. Hierin staan heel duidelijk alle mogelijke Facebook advertentie opties met de bijbehorende formaat foto. Ook zie je hier de verschillende aantal tekens voor de tekst. 

Als je voor facebook snel een advertentie afbeelding wil maken dan is Canva hier echt voor aan te bevelen. Hier kun je heel gemakkelijk eenvoudige designs en plaatjes maken. En hier hoef je gelukkig echt niet een designer voor te zijn. Canva heeft veel vooraf gemaakte templates die je kan gebruik en aanpassen met je eigen content. Dit scheelt jou weer enorm veel tijd. Het is wel belangrijk om uniek te blijven, dus kies geen template die bijvoorbeeld je concurrenten ook veel gebruiken. 

Let er op dat je niet te veel tekst op je afbeelding zet. Want de meer tekst de commerciëler wordt je boodschap ervaren en de moeilijker is het om goede resultaten te bereiken op facebook. Facebook houdt namelijk niet van afbeeldingen met veel tekst. Dat heeft ook ermee te maken dat ze dan moeilijker kunnen uitlezen of de tekst in de afbeelding wel aan de community standaards voldoet. 

Als je trouwens een video hebt die je in advertenties kan inzetten, dan heeft dat eigenlijk altijd de voorkeur. Video’s doen het namelijk erg goed in facebook advertenties. Let wel op dat je video direct vanaf de eerste seconden pakkend is en aanspreekt en dat de boodschap ook zonder geluid (bijvoorbeeld door het inzetten van subtitels) over komt. Veel mensen kijken namelijk video’s zonder geluid op social media. 

Klaar om je social media campagne in te stellen

Als je begint je facebook campagne in te stellen, dan zijn er nog steedseen aantal belangrijke punten waar je aan moet denken. Deze punten ligt ik hier voor je uit.

1. Zorg dat je goed kan meten

Ik heb het al vaker gezegd, maar met online marketing blijft meten gewoon heel erg belangrijk. Dit geld dus ook voor je Facebook advertenties. Als je aan de slag gaat wil je namelijk ook gelijk meten wat er gebeurt. Je wilt achteraf scherp op je cijfers letten en evalueren of het gewerkt heeft zoals jij het in gedachten had. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk dat je een gevoel hebt voor hoeveel een klant waard is en wat een email adres mag kosten.

Wat nog meer belangrijk is dat je pixel goed ingericht staat, en dan bedoel ik niet het aantal pixels van je computerscherm. Facebook heeft eigenlijk twee kanten. Je hebt de consument kant, ofwel de kant die je privé gebruikt. Op dit account zie je dus alle posts van je vrienden en familie waar we het in het begin van deze blog ook over hadden.

Naast de consumenten kant heb je ook nog de zakelijke kant. Ofwel de pagina van jouw bedrijf. Via deze pagina in de zakelijke kant kan je dus je advertenties maken en gericht sturen naar je doelgroep. Voor het targeten van doelgroepen vanuit je website en het meten van conversies op je website heb je de pixel nodig. Een pixel is dus eigenlijk een stukje code van Facebook die je als bedrijf kunt installeren op je site. De code die je geïnstalleerd hebt wordt gekoppeld aan je advertentie account van Facebook. Facebook registreert vervolgens welke pagina’s worden bekeken en ook wanneer er een conversie heeft plaatsgevonden dus iemand de actie heeft ondernomen die je met jouw advertentie in gedachten had

Een pixel is dus erg belangrijk want met deze informatie kan jij binnen je advertentieaccount je doelgroep segmenten samenstellen. Zoals bijvoorbeeld een doelgroep van de websitebezoekers van de laatste maanden of bezoekers van 1 specifieke pagina. Je advertenties worden vervolgens aan deze doelgroep segmenten getoond. 

Naast je Pixel is het ook raadzaam om UTM linkjes in je Facebook advertentie te gebruiken. Bij een UTM link wordt er een extra stukje code toegevoegd aan je URL. Als iemand dan op je link klikt kan Google analytics deze informatie uit de URL halen. Dit is erg handig wanneer je de acties van je bezoekers wil volgen. Bij een advertentie wil je graag achterhalen hoe je bezoekers bij jou terecht zijn gekomen, en of je advertentie dus daadwerkelijk gewerkt heeft. Dit is vooral interessant als je advertenties naast organische posts gaat inzetten omdat je dan goed kan meten wat het effect van de advertenties en wat van de organische posts was. Facebook claimt in zijn statistieken namelijk nog wel veel conversies, waardoor de resultaten dus af en toe iets te positief zijn tegenover wat er echt gebeurd is. 

Als je dit allemaal goed hebt ingesteld is het ook handig om naderhand een evaluatie te maken. Zo kan je goed de resultaten bekijken. Vaak krijg ik dan de vraag naar benchmarks om mee te vergelijken, dus ik heb drie cijfers voor je opgezocht die je kan gebruiken als benchmark.

  • Probeer je cost per click (CPC) rond de €0,50 te liggen. 
  • Je cost per mille (CPM) zou rond de €7,38 moeten zijn
  • Je click through rate (CTR) zou bij 1,44% moeten liggen.

2. Begin met een warme doelgroep

Ben je nog een beginner wat betreft het adverteren via Facebook? Dan kan ik je aanraden om altijd met een warme doelgroep te gebruiken. Een warme doelgroep betekent dat je je advertenties niet op random mensen richt, maar dat je het bericht laat zien aan mensen die je bedrijf al kennen. Dit kan je email lijst zijn of je klantenlijst, maar ook de bezoekers van je website. Het kunnen ook mensen zijn die in de laatste tijd interactie met je Facebookpagina hebben gehad of de pagina een like hebben gegeven.

Warme doelgroepen zijn vaker goedkoper om mee te beginnen en leveren ook snel resultaat op. Want deze mensen zijn al bekend met jou en jouw diensten en hebben dus minder nodig om over de streep gehaald te worden. Dit is natuurlijk anders dan als je begint met iemand die nog nooit van jou of jouw bedrijf heeft gehoord. Die moet eerst kennis maken en een gevoel krijgen voor jou en jouw expertise. 

Je kunt er ook voor kiezen om uiteindelijk deze doelgroepen weer te gebruiken om hier lookalike doelgroepen van te maken. Bij een lookalike doelgroep kijkt facebook naar de gebruikers in je warme doelgroep en zoekt hier zelf gebruikers bij die lijken op deze doelgroep. Op deze manier gebruik je een koude doelgroep maar wel een die gematched is aan een doelgroep waarvan je weet dat je hiermee resultaten kan behalen. Let wel op dat de doelgroep waarvan je een lookalike groep wil maken meer dan 1000 mensen moet zijn. Anders kan facebook niet goed matchen op karakteristieken en heb je kans dat je advertentie aan random mensen getoond wordt. 

Als je met een warme doelgroep begint voor jouw advertenties heb je meestal meer resultaat en dus motivatie om door te gaan dan dat je in het begin moet zoeken hoe je een goede doelgroep op interesse instelt. 

3. Laat Facebook zijn werk doen

Met Facebook ad manager kan je heel veel bereiken. Qua machine learning en artificial intelligence heeft Facebook een geavanceerd platform ontwikkeld. Dat zijn allemaal hele dure woorden voor wat eigenlijk betekend dat Facebook heel goed weet bij welke mensen jouw advertentie kans maakt. 

Het is dus belangrijk dat je je advertenties zo instelt dat Facebook dit zelf gaat optimaliseren. Facebook laat je advertentie dan aan een groep zien en neemt de resultaten van deze groep weer mee voor de keuzes aan wie de advertenties in het vervolg getoond worden. Hiervoor is het bijzonder handig als je facebook meerdere ads geeft om uit te kiezen. Je stelt dus per doelgroep meerdere ads in met verschillende insteken, andere visuals en andere teksten. Facebook zoekt vervolgens zelf de advertentie die per persoon het beste past en laat de advertenties die het beter doen meer zien dan de advertenties met minder resultaat.

Via de Facebook ad manager kan je zelf hele dynamische advertenties instellen. Facebook maakt hierbij zelf de beste advertentie vanuit een aantal visuals en tekstopties. Mijn ervaring is wel dat dit voor het begin erg complex is en ook super moeilijk is om te analyseren. Ik raad dit dus niet aan voor het begin. 

Je kan ook het budget helemaal automatisch door facebook over de campagne heen laten verdelen. Dit noemen ze campaign budget optimisation. Hiermee kijkt facebook zelf naar welke doelgroep hoeveel budget moet gaan om jouw resultaten te optimaliseren. Let wel op: dit werkt alleen goed bij evengrote doelgroepen. Heb je een doelgroep die veel groter is dan een andere, dan moet je dat in de adsets compenseren zodat facebook niet alles budget aan de grote doelgroep gaat uitgeven. 

Het blijkt dus wel dat Facebook heel erg veel automatisch kan. Toch blijft het wel belangrijk om alles te blijven checken. Vlak voordat je advertentie live gaat wil je deze nog even goed nalopen en kijken of alles goed is ingesteld. Hetzelfde wil je na een dag en een week doen. Afhankelijk van hoeveel je per dag uitgeeft kan het ook een idee zijn om dat elke ochtend een vast onderdeel van je routine te laten worden. Je wil namelijk goed blijven letten op de belangrijke metrics zoals CPM, CPC, CTR en ook de frequency (dus hoe vaak een persoon een ad te zien krijgt). 

Laatste tip: Ga ermee aan de slag

Laat je niet tegenhouden door twijfels over wat je wel of niet moet doen op facebook. Het is belangrijk om eerste ervaringen hiermee te maken. In de toekomst wordt het namelijk in mijn mening steeds minder belangrijk hoeveel volgers je op social media hebt omdat je toch steeds meer budget moet inzetten om mensen te bereiken.  Met een heel klein budget kan je al adverteren, maar pas als je wat meer uitgeeft kan Facebook qua optimalisatie echt zijn werk doen. Ook hier is het goed om al te experimenteren, want van elke campagne leert facebook ook weer voor jouw ad account mee. Dus op die manier weet facebook nadat je rond 1000 of 2000 euro hebt uitgegeven steeds beter wie goed op jouw advertenties gaat reageren.  Wil je meer leren over adverteren via social media? Kijk dan vooral even bij onze andere blogs of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.