E-mailmarketing: ouderwets of springlevend?

E-mailmarketing is een belangrijk middel om in te zetten in jouw online marketingstrategie. Je kunt e-mailmarketing inzetten als onderdeel van de opvolging van jouw lead magnet, maar ook kun je regelmatig e-mailcampagnes sturen om aanbiedingen en acties onder de aandacht te brengen, om waarde te geven en om top of mind te blijven.

Ben jij al bekend met emailmarketing? Werk je bijvoorbeeld al met een emaillijst, nieuwsbrief en/of leadmagnet? In deze blog ga ik je uitleggen waarom e-mailmarketing nog steeds springlevend en heel belangrijk is! Vervolgens ga ik in op wat een goede leadmagnet zou kunnen zijn en hoe je deze het beste kunt inzetten.

E-mailmarketing ouderwets?!

E-mailmarketing lijkt misschien ouderwets, of minder spannend dan bijvoorbeeld Instagram of Facebook, maar niets is minder waar! Het is nog steeds een hele belangrijke en effectieve marketing tool. Zo bleek bijvoorbeeld uit het onderzoek waar ik hierboven naar linkte, dat Nederlanders zich de afgelopen jaren op steeds meer nieuwsbrieven inschrijven. Slechts 4% van de Nederlanders vindt e-mail ouderwets. En ook is e-mail nog steeds een belangrijk verkoopkanaal. In het onderzoek bleek dat 76% het afgelopen jaar minimaal één keer iets gekocht heeft via het kanaal e-mail.

Emailmarketing is een vorm van directe marketing. Jouw bericht wordt direct aan een ontvanger gestuurd. En anders dan bijvoorbeeld bij social media, ben je dus niet afhankelijk van een algoritme om te bepalen of jouw boodschap wordt gezien. Jij hebt zelf de controle over jouw e-maillijst en kunt dus zelf bepalen hoe vaak en wat je wil communiceren aan je klanten. Ook anders dan bij social media of je website, is het bij e-mailmarketing veel makkelijker om een specifieke kleinere doelgroep te bereiken. Zo kun je vaak segmenteren binnen je e-maillijst en kun je een bericht sturen naar alleen dat bepaalde segment/die doelgroep. Ten slotte is e-mail ook veel persoonlijker. Je kunt een e-mail vaak personaliseren door de voornaam van iemand te gebruiken in de aanhef óf bijvoorbeeld alleen e-mails te sturen over onderwerpen waarover hij/zij interesse heeft uitgesproken.

Het fijne aan e-mailmarketing is dat het kostentechnisch ook heel interessant kan zijn. Als je de kosten voor een e-mailmarketing software programma, zoals hierboven in de tip bijvoorbeeld voorbij gekomen is, vergelijkt met de kosten van bijvoorbeeld adverteren op social media kanalen als Facebook & Instagram, of adverteren in Google, is een e-mail versturen veel aantrekkelijker. En vaak ook nog een stuk eenvoudiger!

Kortom: e-mailmarketing heeft echt veel voordelen en is eigenlijk een onmisbare schakel in jouw online marketingmix!

E-mailmarketing tool of software

Om e-mailmarketing zo praktisch en effectief mogelijk te houden, is het slim om hier een softwareprogramma voor te gebruiken. Er zijn mega veel goede programma’s op de markt voor email marketing.

Welk programma echt bij jouw bedrijf past ligt een beetje aan verschillende factoren:
1) Wat voor functionaliteiten je verwacht
2) Wat je doelstelling met je e-mails zijn
3) Hoeveel je wil gaan personaliseren
4) Of je al een CRM of iets hebt om klantendata bij te houden
5) Wat je budget hiervoor is

Hierop kan je verschillende programma’s met elkaar vergelijken.

Een programma wat ik zelf gebruik en waar ik echt tevreden over ben is Active Campaign (ook via Nederlandse partner MailBlue te verkrijgen). Het is echt dé tip voor email marketing op een hoog niveau voor een redelijke prijs.

Van websitebezoeker naar lead

Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk verkeer naar jouw website te krijgen. Als je hier meer over wil weten, verwijs ik je graag door naar deze blog. Maar eigenlijk kun je met dat verkeer verder weinig. Met een leadmagnet probeer je dat verkeer iets op je website te laten doen, zodat ze hun gegevens achterlaten, zodat jij met die gegevens daarna een specifieke actie kan ondernemen.

Een leadmagnet is dus iets wat met “magnetische kracht” leads aantrekt. Een lead is een naam of een emailadres van een potentiële klant die jij natuurlijk hoopt om te zetten naar een echte klant!
Meestal doe je dit door iets van waarde gratis of voor een hele lage prijs weg te geven, waarvoor in ruil de potentiële klant zijn of haar gegevens achterlaat en zo aan jouw e-maillijst wordt toegevoegd. Een leadmagnet wordt ook wel een weggever of freebie genoemd.

Met deze potentiële nieuwe klant op jouw e-maillijst kun jij veel gerichter aan de slag met de opvolging van die klant.

Typen leadmagnets

Een leadmagnet creëren is dus een belangrijke stap om van een bezoeker op jouw website een lead te maken, die je kunt opvolgen en daardoor hopelijk een nieuw klant wordt. Maar hoe begin je nou aan zo’n leadmagnet? Het is natuurlijk erg belangrijk om een type leadmagnet te kiezen wat bij jou, jouw dienst of product en jouw bedrijf past. Daarom ga ik je nu voorbeelden geven van 10 type leadmagnets, zodat je hopelijk genoeg inspiratie hebt om aan de gang te gaan!

#1 E-book, whitepaper en/of case-study.
De benaming verschilt een beetje, maar het gaat meestal om een PDF document wat je weggeeft met vakkennis gerelateerd aan je product of dienst. Het is geen brochure.

#2 Template
Een document dat nog niet compleet is, maar een goed begin is voor je klanten om af te maken. Bijvoorbeeld een voerplanner of trainingsschema voor je paard.

#3 Online kennismakingsgesprek/telefonisch consult
Leads kunnen vrijblijvend contact met je opnemen om te kijken of er een “match” is.

#4 Advies & Analyse
Je maakt iets wat je achteraf naar je klant stuurt, waar hij/zij hopelijk iets aan heeft en op basis daarvan beslist om klant te worden.

#5 Test & Quiz
Spreek voor zich. Als opvolging van de quiz kun je dan persoonlijke tips of adviezen geven.

#6 E-cursus of Webinar
Dit is een seminar online en het geeft rondom een bepaald vakgebied kennis weg. Dit kan live zijn of een opname en vaak is het interactief. Om deel te nemen aan het webinar laat je je e-mailadres achter om toegang te krijgen en deze kun je later opvolgen als lead. Meerdere webinars achter elkaar noemen we ook wel een e-cursus.

#7 Video(reeks)
Een video(reeks) is gerelateerd aan het webinar, maar is niet live (geweest). Ook hierin bied je waarde en kennis aan je klant over een bepaald onderwerp.

#8 Live Q&A
Tijdens een live Q&A ga je vragen beantwoorden die op dat moment live via je klanten binnenkomen over een bepaald onderwerp. Dit is een leuke manier om heel interactief met je klanten in gesprek te gaan.

#9 Audio & Podcast
Dit is een beetje een grijs gebied als leadmagnet. Podcasts zijn namelijk vrij te beluisteren en je hoeft hiervoor geen e-mailadres achter te laten. Echter, je kunt natuurlijk vragen aan je luisteraars of zij een e-mail willen ontvangen wanneer er een nieuwe podcast online is of iets dergelijks. Een audio-bestand kun je natuurlijk wel iets beter als leadmagnet gebruiken.

#10 Een fysiek product
Je kunt ook een leadmagnet creëren door echt letterlijk iets fysieks weg te geven. Dus niet een digitaal product, maar bijvoorbeeld een echt boek. Vaak is het zo dat mensen alleen de verzendkosten hoeven te betalen. Je zou het ook helemaal gratis kunnen doen, als je weet dat je er voldoende nieuwe klanten uithaalt.

En dan?

Wanneer je leadmagnet staat en jouw e-maillijst begint met groeien, moeten die leads idealiter nog omgezet worden naar potentiële nieuwe klanten. Het is dus heel belangrijk om die lead, naast dat zij natuurlijk de leadmagnet hebben ontvangen, “warm” te houden en op te volgen. Ze mogen jou niet vergeten!

Zo kun je bijvoorbeeld een periodieke nieuwsbrief versturen, of opvolgmails met tips, hulp, inspiratie of advies.
Op die manier bouw je aan de “band” die de potentiële nieuwe klant heeft met jou en jouw bedrijf, producten of diensten. Zorg dat ze je leren kennen en warm lopen voor jouw aanbod.
En hopelijk is een aankoop dan wat volgt!

P.S. Misschien leuk om een voorbeeld uit de praktijk te zien ter inspiratie?! Klik hier voor mijn gratis e-book “10 tips, tools & hacks voor jouw online marketing”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.